Ως το 2020 η αξία της φωτοβολταϊκής αγοράς θα αγγίζει τα 345,59 δισ. δολ.

13 Φεβρουαρίου 2015

assets_LARGE_t_942_43949231_type12128Ως το 2020, η αξία της παγκόσμιας φωτοβολταϊκής αγοράς θα φτάνει τα 345,59 δισ. δολάρια, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που θα αγγίζει το 18,30%, σύμφωνα με νέα έκθεση της MarketsandMarkets. Στην έκθεση περιλαμβάνονται όλοι οι τύπο φωτοβολταϊκών (οργανικά, ανόργανα, κρυσταλλικού πυριτίου, thin-film, trackers, οικιακά κ.ά.)

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στον ορισμό των φωτοβολταϊκών συστημάτων, την αξιοπιστία τους, το χαμηλό τους κόστος και την εύκολη εγκατάστασή τους, η μελέτη επικεντρώνεται στην ταχύτατη διείσδυση τους στην παγκόσμια αγορά και πόσο αυτό επηρέασε την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος.

Εκτιμάται ότι τα φωτοβολταϊκά θα συνεχίσουν να έχουν τη μερίδα του λέοντος, όσον αφορά στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, στην περιοχή APAC (Ασία-Ειρηνικός) και δη στην Κίνα και την Ιαπωνία. Σύμφωνα με τη μελέτη, «τα φ/β θα βοηθήσουν στην παροχή «καθαρής, ασφαλής, οικονομικά προσιτής και αποκεντρωμένης (decentralized) ηλεκτροδότησης στους ανθρώπους».

Για την εξαετία 2014-2020 αναμένεται η αξία της φ/β αγοράς να διαμορφωθεί στα 345,59 δισ. δολ., έναντι 89,52 δισ. το 2013. Η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, η φιλική προς το περιβάλλον κατασκευή τους, η ελάχιστη συντήρηση και η εξοικονόμηση κόστους είναι οι βασικοί παράγοντες της ανάπτυξης που σημειώνεται. Επιπλέον, θετικό αντίκτυπο έχουν και οι επιδοτήσεις που προσφέρονταν ή εξακολουθούν να προσφέρονται σε αρκετές χώρες.

Πέραν αυτού, στη μελέτη αποτυπώνονται οι τάσεις της αγοράς, οι προκλήσεις και το μέλλον της παγκόσμιας αγοράς ως το 2020, βάσει διαφόρων σεναρίων που στηρίχθηκαν σε γεωγραφικούς, δημογραφικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς θα συνεχίσει να κατέχει η περιοχή APAC, με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές την Κίνα και την Ιαπωνία, με την Ευρώπη (Γερμανία, Ην. Βασίλειο) και τη Βόρεια Αμερική (Καναδάς) να θεωρούνται πολλά υποσχόμενες αγορές.

Οι βασικοί «παίκτες» της παγκόσμιας αγοράς φωτοβολταϊκών εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ άλλων οι: Kaneka Corporation (Ιαπωνία), Kyocera Corporation (Ιαπωνία), Mitsubishi Electric Corporation (Ιαπωνία), Panasonic Corporation (Ιαπωνία), Sharp Corporation (Ιαπωνία), JA ηλιακή Co Ltd (Κίνα), Jinko Solar (Κίνα), ReneSola Ltd (Κίνα), Suntech Power Holdings Co Ltd (Κίνα), Trina Solar (Κίνα), Yingli Green (Κίνα) και Canadian Solar (Καναδάς).

Τέλος, από τα βασικά χαρακτηριστικά των επόμενων ετών θα είναι οι εταιρικές συνεργασίες και οι συγχωνεύσεις σε όλα τα επίπεδα της φωτοβολταϊκής αλυσίδας.

Πηγή: energypress

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad