Βιοαέριο αντί πετρελαίου θα «καίει» το Μέτσοβο

22 Νοεμβρίου 2013

biogas_processΗ πρώτη πόλη σε όλη την Ελλάδα που θα θερμάνει δημόσια κτίρια με βιοαέριο, εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο πολλά χρήματα, τα οποία θα έπρεπε να ξοδέψει για πετρέλαιο θέρμανσης και ρεύμα, ετοιμάζεται να γίνει το Μέτσοβο.

Πρόκειται για την υλοποίηση προγράμματος, μέσω του ΕΣΠΑ, το οποίο έχει προϋπολογισμό 2,2 εκ. ευρώ. Τη μελέτη για τη χρήση του βιοαερίου από τον δήμο Μετσόβου έχει κάνει ομάδα μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και προχθές το απόγευμα η μελέτη αυτή παρουσιάστηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου από τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Δημήτρη Καλιαμπάκο.Εκεί εξηγήθηκε μεταξύ άλλων τι σημαίνει η θέρμανση με τη μέθοδο της καύσης βιομάζας. Όπως προβλέπεται, ο χώρος στον οποίο θα εγκατασταθεί η μονάδα θα είναι εκεί που βρίσκονται τα παλιά σφαγεία Μετσόβου. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, εκεί θα καταλήγουν κάθε χρόνο περίπου 6.000 τόνοι οργανικών αποβλήτων, δηλαδή κοπριές από πτηνοτροφεία, κλαδέματα από γεωργικές καλλιέργειες, καθώς και υπολείμματα από την παραγωγή του γνωστού τυριού «Μετσοβόνε» και του κρασιού «Κατώγι».

Στη συνέχεια, τα απόβλητα θα τεμαχίζονται και θα αναδεύονται για να μετατραπούν σε ομοιογενές μείγμα. Θα ακολουθήσει η διαδικασία παστερίωσης, με τα απόβλητα να παραμένουν σε θερμοκρασία 70 βαθμών Κελσίου για 15 ημέρες. Έπειτα θα ακολουθεί η διαδικασία της αναερόβιας συγχώνευσης, δηλαδή το μείγμα της βιομάζας θα μένει αποκλεισμένο από τον αέρα. Τέλος, το βιοαέριο θα διοχετεύεται σε μηχανή εσωτερικής καύσης, ώστε να παράγεται η ενέργεια. Να σημειωθεί, ότι η εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας είναι 400 κιλοβάτ και μέσω σωληνώσεων, η ενέργεια θα διοχετεύεται στον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου, αλλά και στα σχολικά κτίρια του Μετσόβου. Όπως ειπώθηκε χθες το εγχείρημα αυτό έχει τεράστια οικονομική αλλά και οικολογική σημασία αφού ο Δήμος θα γλυτώνει 100.000 ευρώ το χρόνο, που τώρα ξόδευε για ρεύμα και πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ παράλληλα θα διαχειρίζεται με σύγχρονο τρόπο και τα βιουπολείμματα. «Παρά τη μεγάλη του σημασία, το σχέδιο είναι πιλοτικό. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε περαιτέρω την καύση της βιομάζας, ώστε μελλοντικά να καλύπτει το 100% των ενεργειακών αναγκών που έχουν τα δημόσια κτίρια του Μετσόβου. Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο με ιδιαίτερα καινοτόμα χαρακτηριστικά. Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε την ενεργειακή κάλυψη με χαμηλό κόστος» δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο δήμαρχος Νίκος Τσομπίκος.

 Πηγή: www.neoiagones.gr

Tags:

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad