Τσιρώνης: Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για ΑΠΕ και βιολογική γεωργία στην Τιθορέα

5 Μαΐου 2015

κατάλογοςΤις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και της βιολογικής γεωργίας, που θα έλυνε το πρόβλημα της νιτρορύπανσης των υπόγειων υδάτων, εξήρε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος χτες βρέθηκε στην Τιθορέα Φθιώτιδας, προκειμένου να συζητήσει με εκπροσώπους τοπικών φορέων και απλούς πολίτες τα προβλήματα της περιοχής.

«Το χωριό βρίσκεται στη ρίζα μιας υπέροχης χαράδρας του Δρυμού του Παρνασσού, και ο επισκέπτης έχει να απολαύσει ένα εξαίρετο τοπίο, την βιοποικιλότητα της περιοχής και θαυμάσια προϊόντα που είναι μοναδικά στην Ελλάδα», σχολίασε ο ίδιος.

Τοπικοί παράγοντες και κάτοικοι ανέφεραν στον κ. Τσιρώνη ότι «παρά το γεγονός ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο περνάει από την Τιθορέα, η σύνδεση δεν είναι καλή. Τα διόδια στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Λαμίας είναι πανάκριβα και ως εκ τούτου αποτρεπτικά, ενώ η παλιά εθνική οδός χρήζει εκσυγχρονισμού. Με το δεδομένο των ακριβών διοδίων, μια εναλλακτική λύση αποτελεί υποχρέωση του κράτους».

Προβληματική είναι επίσης η σύνδεση της Τιθορέας με την Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων, ενώ υπάρχει και ο μόνιμος κίνδυνος αποκόλλησης των βράχων που μπορεί να στερήσει ανθρώπινες ζωές.

«Για την αποκόλληση των βράχων υπάρχει ήδη εγκεκριμένο σχέδιο για μετακίνηση τμήματος του οικισμού από την άλλη πλευρά του φαραγγιού, ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα», σχολίασε ο Γιάννης Τσιρώνης και πρόσθεσε ότι και για όλα τα προαναφερόμενα προβλήματα υπάρχει η λύση του νέου ΕΣΠΑ.

«Όλα αυτά τα έργα», υπογράμμισε ο αν. υπ. ΠΑΠΕΝ, «είναι ώριμα και κάλλιστα μπορούν να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σχετικές μελέτες, ενώ υπάρχουν πολλές δυνατότητες ανάδειξης των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής.

Πέραν των αναπτυξιακών προοπτικών σε ΑΠΕ και βιολογική γεωργία, ο κ. Τσιρώνης εξήγησε επίσης ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί τουριστικά η «Γέφυρα του Καλλιδρόμου», όπως και η δημιουργία του «Τρένου του Χιονιού». Να συνδεθεί, δηλαδή, το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής με την Αθήνα, με έναν σιδηροδρομικό συρμό ο οποίος να διευκολύνει τους εκδρομείς να προσεγγίζουν την περιοχή τον χειμώνα.

«Ακούσαμε με χαρά ότι οι κάτοικοι είναι υπέρ του ήπιου τουρισμού, και όχι μιας τουριστικής ανάπτυξης που κατασπαταλά την φυσική μας κληρονομιά. Θεωρώ ότι η Τιθορέα μπορεί να εξελιχθεί σε μια περιοχή υπόδειγμα γιατί συνδυάζει την γειτνίαση με την Αττική και ταυτόχρονα έναν πολύ μεγάλο φυσικό πλούτο», είπε με έμφαση ο αναπληρωτής υπουργός.

Τον κ. Τσιρώνη υποδέθηκαν στην Τιθορέα οι βουλευτές Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Αποστόλης Καραναστάσης, Δημήτρης Βέτας και Βάσω Λέβα, ο Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας Γιώργος Γώγος, και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής. Μαθητές παρουσίασαν, εξάλλου, στον αν. Υπουργό ΠΑΠΕΝ πολιτιστικά δρώμενα με θέμα την έλευση της Άνοιξης.

Πηγή: energypress

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad