Τη σημασία της δασικής στρατηγικής στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής γεωργίας τονίζουν οι Copa Cogeca

23 Ιανουαρίου 2015

wheat+field_115425493Την ανάγκη για την ανάδειξης του ρόλου του δασικού τομέα στη δημιουργία «πράσινων» θέσεων εργασίας και στην τόνωση της ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζουν οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, χαιρετίζοντας το σχέδιο έκθεσης σχετικά με τη νέα δασική στρατηγική της ΕΕ. «Αυτό είναι κάτι που οι Copa-Cogeca, έχουν ζητήσει εδώ και καιρό» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των οργανώσεων, κ. Πέκα Πεσόνεν. «Μόνο ένας ανταγωνιστικός και οικονομικά βιώσιμος ευρωπαϊκός δασικός τομέας μπορεί να τα καταφέρει», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετική ανακοίνωση των Copa-Cogeca ο κ. Πεσόνεν συμπληρώνει: «Τα δάση καλύπτουν το 40% της έκτασης της ΕΕ και έχουν τεράστιο δυναμικό για την τόνωση της οικονομίας, την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, την διασφάλιση της βιοποικιλότητας, της ποιότητας του νερού και της αποδοτικότητας των πόρων. Το ξύλο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της ΕΕ να επιτύχει τους στόχους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Χαίρομαι που η εισηγήτρια του σχεδίου έκθεσης, η ευρωβουλευτής Ελίζαμπεθ Κόστινγκερ αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν τα δάση, την ανάγκη να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και να αποφευχθεί η αύξηση της γραφειοκρατίας. Οι ευρωβουλευτές διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διασφάλιση μιας αποτελεσματικής και επιτυχούς στην εφαρμογή της στρατηγικής», ανέφερε ο γγ των οργανώσεων.

Το σχέδιο έκθεσης τονίζει την τεράστια συμβολή της αειφόρου διαχείρισης των δασών στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και στη βιοοικονομία και το πόσο σημαντικό είναι για την καλύτερη χρήση των διαθέσιμων μέσων να αυξηθεί το δυναμικό για καινοτομία. Αντιτίθεται σε νομικά δεσμευτικούς κανόνες για την προτεραιότητα στη χρήση του ξύλου και υποστηρίζει μια προσέγγιση προσανατολισμένη στην αγορά».

Πηγή: Αγροτύπος

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad