Τα βασικά «συστατικά» της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης

18 Φεβρουαρίου 2015

imagesΗ Ενεργειακή Ένωση θα οικοδομηθεί μερικώς από τις γραμμές της ιδιωτικής χρηματοδότησης, με εγγύηση του δημόσιου χρήματος, ξεκαθάρισε ο Ισπανός Επίτροπος για το Κλίμα και την Ενέργεια, Miguel Cañete.

Σύμφωνα με τη EurActiv, ένας τέτοιος μεικτός μηχανισμός είναι κεντρικής σημασίας για το σχέδιο- ναυαρχίδα επενδύσεων της Κομισιόν, το οποίο έχει ως στόχο την κινητοποίηση τουλάχιστον 315 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, με την διάθεση μόλις 21 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ο Cañete επιβεβαίωσε ότι μια παρόμοια προσέγγιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων και στους πέντε πυλώνες της σχεδιαζόμενης Ενεργειακής Ένωσης – ενεργειακή ασφάλεια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή απόδοση, εσωτερική αγορά ενέργειας, καθώς και έρευνα και καινοτομία.

Ο Επίτροπος μίλησε στο πλαίσιο της έναρξης των δύο χρηματοδοτικών μέσων που βασίζονται στην ιδέα της μόχλευσης ιδιωτικής υποστήριξης. Η υποστήριξη αυτή αφορά περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ σε μακροπρόθεσμα δάνεια χαμηλού κόστους, τεχνική υποστήριξη και προστασία των τραπεζών από πιστωτικό κίνδυνο. Οι τράπεζες αυτές θα ενεργούν ως ενδιάμεσοι, με την παροχή πίστωσης προς τους επιχειρηματίες, τις εταιρείες, τις τοπικές κοινότητες προκειμένου να επενδύσουν στην ενεργειακή απόδοση και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Τα μέσα αυτά θα λειτουργήσουν ως «πιλότος» τόσο για το Επενδυτικό Σχέδιο όσο και για την Ενεργειακή Ένωση και η επιτυχία τους θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην εν λόγω τακτική, είπε ο Cañete. «Αυτή είναι μια συμβολή στην προστασία του κλίματος, την εξοικονόμηση ενέργειας για τους πολίτες μας και την απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ενέργειας. Αυτό είναι η οικοδόμηση μιας Ενεργειακής Ένωσης», είπε στους δημοσιογράφους. Τόσο τα νέα μέσα, όσο και το Επενδυτικό Σχέδιο θα δώσουν στην ΕΤΕπ κεντρικό ρόλο στην αντιστάθμιση του κινδύνου. Παρατηρητές έχουν επισημάνει ότι αυτό θα απαιτήσει μια αλλαγή νοοτροπίας σε έναν οργανισμό ο οποίος στο παρελθόν έχει επικριθεί για υπερβολική αποστροφή του ρίσκου.

Αναμένεται ανακοίνωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει μια ανακοίνωση σχετικά με την Ενεργειακή Ένωση στις 25 Φεβρουαρίου. Παρόλο που περιλαμβάνει ένα σχέδιο δράσης, δεν θα καθορίζεται η χρήση των μεικτών αυτών μηχανισμών. Πρόκειται μάλλον για ένα ευρύτερο σημείωμα, περιγράφοντας τους στόχους του προγράμματος, χωρίς να αποκαλύπτονται λεπτομέρειες, σύμφωνα με ένα προσχέδιο που είδε η EurActiv.

Το έγγραφο αναφέρεται επίσης σε μια νέα νομοθεσία, η οποία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της Ενεργειακής Ένωσης, ενός σχεδίου που θα βοηθήσει στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Τα σχόλια αυτά του Cañete , τα οποία έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Karmenu Vella και τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Jonathan Taylor, αποτελούν ισχυρή ένδειξη για τα μελλοντικά βήματα των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Η χρήση των δημοσίων χρημάτων για την ελαχιστοποίηση του επενδυτικού κινδύνου και την ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων, φαίνεται τώρα βέβαιο ότι θα είναι στο επίκεντρο των δύο εμβληματικών έργων της Επιτροπής Γιούνκερ, του Επενδυτικού Σχεδίου και της Ενεργειακής Ένωσης. Η ενθάρρυνση των ιδιωτών επενδυτών να στηρίξουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ήταν μέχρι πρότινος δύσκολη λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι τράπεζες ήταν απρόθυμες να διαθέσουν επιχειρηματικά κεφάλαια, λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης, αλλά και της ανάγκης να διατηρήσουν περισσότερα κεφάλαια λόγω του νέου κανονισμού που ισχύει για την προστασία των τραπεζών.

Πηγή: EurActiv

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad