Τα προβλήματα των φωτοβολταϊκών έθεσε σε συνάντηση με τον Λαφαζάνη η ΠΟΣΠΗΕΦ

13 Μαρτίου 2015

PB080170-300x160Την Τετάρτη 11/3 στο ΥΠΑΠΕΝ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της διοίκησης της ΠΟΣΠΗΕΦ με τον υπουργό ΠΑΠΕΝ κ. Λαφαζάνη . Την ΠΟΣΠΗΕΦ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Γ. Παναγής , ο Αντιπρόεδρος Σ. Τόκας , ο Γενικός Γραμματέας Π.Τσικούρας, ο Οργανωτικός Γραμματέας Α. Νίκας και το Μέλος του Δ.Σ Κ. Φαρμάκης .

Παρόντες στην Συνάντηση ήταν η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του ν. Ημαθίας κ. Καρασαρλίδου ο κ. Αλεξόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Η συζήτηση ήταν το επιστέγασμα των επαφών της ΠΟΣΠΗΕΦ και κυρίως του προέδρου ο οποίος βρίσκονταν σε διαρκή επαφή με τον υπουργό τις τελευταίες δύο εβδομάδες .

Στη συνάντηση που διήρκεσε σχεδόν 2 ώρες παρουσιάστηκαν στον υπουργό τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των φωτοβολταϊκών και ιδιαίτερα αυτά που έχουν ανακύψει μετά την εφαρμογή του ν.4274/2014.

Μεταξύ άλλων, τα κυριότερα θέματα που τέθηκαν ήταν τα εξής :

  • Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος των καθυστερήσεων των πληρωμών.
  • Με πρωτοβουλία του υπουργού να συγκληθεί σύσκεψη με τις διοικήσεις των τραπεζών προκειμένου να συμμετέχουν και αυτές στο πρόβλημα που δημιούργησε το New Deal.
  • Να βοηθηθούν φορολογικά οι παραγωγοί με την εφαρμογή συντελεστών φορολόγησης 13% για τα μικρά φωτοβολταϊκά έως 100kW , αντίστοιχο αυτού των αγροτικών. Και όχι πάνω από 15% για τα μεγαλύτερα.
  • Να καταργηθεί η διπλοασφάλιση των ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών που είναι υποχρεωμένοι να ασφαλίζονται και στον ΟΑΕΕ εκτός από την ασφάλεια που ήδη έχουν.
  • Να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έκαναν εκπρόθεσμα ή λανθασμένα την υπεύθυνη δήλωση ένταξης στην κατηγορία ΧΕ/ΜΕ να την κάνουν χωρίς να υποστούν απώλειες για τους μήνες μετά τον Σεπτέμβριο του 2014.
  • Να επανέλθει η τιμαριθμική αναπροσαρμογή στις τιμές αποζημίωσης των ΑΠΕ.
  • Να ορισθεί εκπρόσωπος των παραγωγών ΑΠΕ στο Δ.Σ. του ΛΑΓΗΕ.
  • Να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας στο ΥΠΑΠΕΝ με συμμετοχή της ΠΟΣΠΗΕΦ για την μελέτη και αποκατάσταση των στρεβλώσεων της αγοράς ενέργειας.

Το κλίμα της συζήτησης ήταν πολύ καλό και διαφάνηκε η πολιτική βούληση για την στήριξη των μονάδων ΑΠΕ. Ο κ. Λαφαζάνης δεσμεύτηκε να προχωρήσει άμεσα σε λύσεις για τα πιεστικά προβλήματα του κλάδου των φωτοβολταϊκών, και με νομοθετικές παρεμβάσεις να στηρίξει τους παραγωγούς που έχουν οδηγηθεί σε απελπιστικές καταστάσεις.

Πηγή: energypress

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad