Στο νερό κρύβεται το μέλλον της αιολικής ενέργειας

17 Μαρτίου 2015

70345Το μέλλον της αιολικής ενέργειας είναι στα υπεράκτια πάρκα και όχι στα χερσαία, υποστηρίζει ο Φρεντ Όλσεν, λόγω της τεράστιας δυναμικής τους. Οι ισχυρότερες και σταθερότερες ταχύτητες του ανέμου στις υδάτινες περιοχές σε σχέση με περιοχές της ξηράς συμβάλλουν σε μεγαλύτερες αποδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συγκεκριμένη αγορά, τονίζει ο επιτυχημένος μάνατζερ, δεν επηρεάζεται από τις αυξανόμενες πιέσεις στην αγορά του πετρελαίου λόγω της συνεχούς πτώσης των τιμών, αλλά αντίθετα ευνοείται από τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις που προσφέρουν κυρίως οι ευρωπαϊκές, αλλά όχι μόνο, χώρες.

Η Γερμανία είναι ήδη σε πρόγραμμα σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας και σχεδιάζει να καλύψει το κενό σε μεγάλο βαθμό με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Η Βρετανία θέλει να τριπλασιάσει την παραγωγή της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο 15% ως το 2020. Η Κίνα και η Ιαπωνία υποσχέθηκαν κυβερνητική υποστήριξη για τα αιολικά πάρκα που θα κατασκευαστούν στις ακτές τους.

Οι επενδύσεις αυτές έχουν ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που ευνοεί την ανάπτυξή τους αλλά και ένα μειονέκτημα που λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ταχύτητα επίτευξης αυτής της ανάπτυξης. Στην περίπτωση των χερσαίων αιολικών πάρκων είναι συχνά δύσκολο να βρεθεί η κατάλληλη περιοχή και να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες ενώ οι εθνικές κυβερνήσεις περιορίζουν το μέγεθος των ανεμογεννητριών. Στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις, ωστόσο, αυτοί οι περιορισμοί είναι μικρότεροι ή εκλείπουν εντελώς.

Ωστόσο τα έργα αυτά αντιμετωπίζουν ένα μείζον πρόβλημα. Αυτό δεν είναι άλλο από το τεράστιο κόστος τους, κυρίως λόγω της τεράστιας απαιτούμενης δαπάνης για τη μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον πυθμένα του ωκεανού, που μεταφέρονται με εξίσου δαπανηρά πλοία στην τοποθεσία δημιουργίας του αιολικού πάρκου. Ο Όλσεν και η ομάδα του στον βραχίονα των επιχειρήσεών του που καλύπτει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα -η εταιρεία Fred Olsen Ocean -αναπτύσσουν νέους τρόπους για τη μείωση του υπέρογκου κόστους.

Πηγή: Energia.gr

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad