Ρεκόρ Κύπρου με 47% ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές

30 Μαρτίου 2015

imagesΟ δυνατός αέρας και η ταυτόχρονη ικανοποιητική ηλιοφάνεια της περασμένης Κυριακής, έφεραν ένα ιδιαίτερα θετικό για την Κύπρο ρεκόρ: σχεδόν η μισή ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώθηκε προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές, δηλαδή αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Ταυτόχρονα, το ρεκόρ της Κυριακής, είχε και δεύτερη ιδιαίτερα θετική όψη, αφού το ηλεκτρικό σύστημα της Κύπρου και ο διαχειριστής του Συστήματος, κατάφεραν να διαχειριστούν απόλυτα ομαλά την κατάσταση, παρά τις ωφέλιμες μεν αλλά ακραίες περιστάσεις από άποψης συντονισμού.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς, την Κυριακή 22/3/2015 κατά τη διάρκεια της ημέρας παρατηρήθηκε η μέγιστη μέχρι σήμερα διείσδυση των ΑΠΕ, η οποία εκτιμάται ότι ανήλθε γύρω στο 47% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ισχύος. Συγκεκριμένα, γύρω στις 10:00 π.μ., η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ισχύος υπολογίστηκε ότι ήταν 408MW.

Από τα 408 MW τα 138MW που αντιστοιχεί σε ποσοστό 34% προήλθαν από την παραγωγή ηλεκτρισμού από αιολικά πάρκα, όπως έδειξε το Σύστημα Τηλελέγχου και Διαχείρισης Ενέργειας. Άλλα 49ΜW (12%) παράχθηκαν από φωτοβολταϊκά και ακόμα 4 MW (1%) από συστήματα παραγωγής ηλεκτρισμού από βιομάζα. Τα υπόλοιπα 217MW (53%), παράχθηκαν από τις συμβατικές μονάδες παραγωγής με μαζούτ και ντίζελ της ΑΗΚ.

Στο ποσοστό του 47%, δεν λήφθηκε υπόψη η παραγόμενη ισχύ της διεσπαρμένης παραγωγής από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά συστήματα και συστήματα βιομάζας τα οποία είναι συνδεδεμένα στο Σύστημα Διανομής) κάτι που δεν επιτρέπει στον Διαχειριστή να υπολογίσει τουλάχιστον επίσημα το ποσοστό συνεισφοράς τους.

Ιδιαίτερα θετική εντύπωση, προκαλεί το γεγονός ότι ο ισοζυγισμός παραγωγής – ζήτησης ηλεκτρισμού, φαίνεται πως δεν αποτέλεσε ιδιαίτερο πρόβλημα, κρίνοντας τουλάχιστον από την απρόσκοπτη παροχή, παρά τις σημαντικές απότομες αυξομειώσεις της παραγωγής από τα αιολικά πάρκα.

* του Πέτρου Θεοχαρίδη

Πηγή: Philenews.com

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad