Πρόταση για αύξηση του προϋπολογισμού της Ενεργειακής Ένωσης κατά 30%

28 Αυγούστου 2015

sefkovits_2Την αύξηση του προϋπολογισμού της Ενεργειακής Ένωσης, για το διάστημα 2016-2017, κατά 30% πρότεινε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maroš Šefčovič κατά τη διάρκεια της τελετής εορτασμού της 10ης επετείου της Ενεργειακής Κοινότητας στη Βιέννη.

Κατά την ομιλία του ο Šefčovič επεσήμανε ότι πριν 10 χρόνια, η Ενεργειακή Κοινότητα ιδρύθηκε με σκοπό την καλύτερη συνεργασία και ενσωμάτωση των ενεργειακών αγορών της Βαλκανικής με τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Με την πάροδο του χρόνου, η Ενεργειακή Κοινότητα έχει εξελιχθεί από ένα περιφερειακό προενταξιακό εργαλείο σε ένα επιφανής μέσο για την κοινή μας ασφάλεια στον ενεργειακό εφοδιασμό, διευρύνοντας περαιτέρω τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας. Μας έχει βοηθήσει στην προώθηση της ασφαλούς παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας στην γειτονία της ΕΕ» δήλωσε ο Šefčovič.

Ωστόσο, είπε, ότι οι γεωπολιτικές αλλαγές των τελευταίων ετών έχουν υποχρεώσει την Ενεργειακή Κοινότητα σε αναπροσαρμογές. «Με την ένταξη της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας στην ΕΕ και την προσχώρηση της Μολδαβίας και της Ουκρανίας στην Ενεργειακή Κοινότητα, η φύση της οργάνωσης έχει αλλάξει».

«Η σύνθεση της Κοινότητας διαθέτει περισσότερη ποικιλόμορφη, με μεγαλύτερα κίνητρα για συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ», είπε, προσθέτοντας ότι η Ενεργειακή Ένωση έχει ωριμάσει.

Κατά τον ίδιο, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το λεγόμενο «ιερό τρίγωνο», δηλ. η εξασφάλιση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, η οποία αφενός είναι ανταγωνιστική και της βιωσιμότητά της αφετέρου.

«Για να επιτευχθούν όλα αυτά, η Ενεργειακή Ένωση πρέπει να μιλά την ίδια «γλώσσα» με την ΕΕ όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας των υποδομών και του ενεργειακού εφοδιασμού της. Στο μέλλον, αυτή η κοινή «γλώσσα» θα αποτελείται – όχι μόνο από τα μέτρα του 3ου Ενεργειακού Πακέτου και τους κανόνες για την ασφάλεια εφοδιασμού- αλλά και από έναν τρίτο σημαντικό παράγοντα, τα κοινά περιβαλλοντικά πρότυπα» κατέληξε ο Šefčovič.

Πηγή: energypress

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad