Ποιες είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης προς τους θεσμούς για την ενέργεια

26 Ιουνίου 2015

Ηλεκτρική-ΕνέργειαΠαρακάμπτοντας τις πιέσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η ελληνική κυβέρνηση στις αντιπροτάσεις της προς τους θεσμούς για τον ενεργειακό τομέα, αναφέρεται στο άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, τα ΑΔΙ, την κατάργηση της έκπτωσης 20% στα βιομηχανικά τιμολόγια, τις δημοπρασίες τύπου NOME, το target model, τις ΑΠΕ και τη ΡΑΕ.

Η κυβέρνηση δείχνει να αποδέχεται τις περισσότερες από τις προτάσεις των θεσμών, εκτός από την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Άλλωστε, στο τμήμα για τις ιδιωτικοποιήσεις, περιλαμβάνονται ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, τα περιφερειακά αεροδρόμια, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το Ελληνικό και την Εγνατία.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δεσμεύεται:

* Να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά φυσικού αερίου

* Στην αγορά ηλεκτρισμού, θα μεταρρυθμίσει το σύστημα πληρωμών και άλλους κανόνες ώστε να αποφευχθεί το γεγονός ότι ορισμένες μονάδες εξαναγκάζονται να λειτουργούν κάτω από το μεταβλητό κόστος, θα καθορίσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ με βάση το κόστος, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης της έκπτωσης 20% με τιμολόγια που θα αντανακλούν το κόστος και θα κοινοποιήσει στην Κομισιόν τα μέτρα για τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ.

Επίσης, σημειώνεται ότι θα συνεχισθεί η εφαρμογή του οδικού χάρτη για το target model, θα προετοιμαστεί ένα νέο πλαίσιο για την υποστήριξη των ΑΠΕ και για την εφαρμογή της ενεργειακής απόδοσης, θα επανεξεταστεί η φορολογία στην ενέργεια, καθώς και ότι θα ενισχύσει την οικονομική και λειτουργική ανεξαρτησία της ρυθμιστικής αρχής (ΡΑΕ).

Όπως αναφέρεται στο κείμενο και συγκεκριμένα στο ένατο τμήμα που αφορά τις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση θα:

«[...] adopt the reform of the gas market and its specific roadmap, and implementation should follow suit.

On electricity markets, the authorities will reform the capacity payments system and other electricity market rules to avoid that some plants are forced to operate below their variable cost, and to prevent the netting of the arrears between PPC and market operator; set PPC tariffs based on costs, including replacement of the 20% discount for HV users with cost based tariffs; and notify NOME products to the European Commission. The authorities will also continue the implementation of the roadmap to the EU target model prepare a new framework for the support of renewable energies and for the implementation of energy efficiency and review energy taxation.

strengthen the electricity regulator’s financial and operational independence.»

Στους άλλους τομείς, στη πρόταση, που κατατέθηκε λίγο πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης, σημειώνεται ότι τα έσοδα από τις αλλαγές στον ΦΠΑ θα ανέλθουν στο 0,93% του ΑΕΠ ετησίως.

Επίσης, περιλαμβάνεται η διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά (-30%), ενώ για τη φορολογία των επιχειρήσεων αναφέρεται ότι θα αυξηθεί σε 28% από 26% σήμερα.

Πηγή: Energia.gr

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad