Πιέσεις για έμφαση στις ηλεκτρικές μεταφορές στη νέα στρατηγική της Κομισιόν

5 Φεβρουαρίου 2015

HLEKTROKINHTAΈνας συνασπισμός περιβαλλοντικών ομάδων κάλεσε τους ευρωβουλευτές να καταστήσουν τις ηλεκτρικές μεταφορές προτεραιότητα στο σχέδιο της Ένωσης Ενέργειας, σε μια εποχή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνει τις εργασίες της για την πρόταση, σύμφωνα με το Euroctiv.

Ένα σύστημα μεταφορών που θα βασίζεται στον ηλεκτρισμό θα μπορούσε να βοηθήσει την ΕΕ να πετύχει τους στόχους της στην ενέργεια και το κλίμα, τόνισαν 8 «πράσινες» ΜΚΟ σε επιστολή τους στους 28 Επιτρόπους.

«Η τοποθέτηση την ηλεκτροδότηση των μεταφορών στην καρδιά της Ένωσης, στην Ενέργεια είναι η λύση σε αυτά τα προβλήματα και το σωστό βιομηχανικό ερέθισμα στη ναρκωμένη οικονομία της Ευρώπης», είπε η Nusa Urbancic, από την ΜΚΟ Transport & Environment.

Η επιστολή υπεγράφη από το Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό Γραφείο, την Actionaid, την Friends of the Earth Europe, την WWF, την ECOS, την E3G, την Transport & Environment και την Birdlife Europe. Οι μεταφορές είναι ένας από τους πιο ρυπογόνους τομείς της οικονομίας της ΕΕ και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ενεργειακές εξαγωγές. Επίσης καταναλώνει περισσότερο πετρέλαιο από ό, τι άλλες πηγές.

Ενώ η ΕΕ έχει ασκήσει πιέσεις για μια αλλαγή από τη χρήση ορυκτών καυσίμων προς τα βιοκαύσιμα, η ανάπτυξη αυτών είναι πολύ δαπανηρή και αργή για να ικανοποιήσει τη ζήτηση στην αγορά. «Μια στρατηγική ηλεκτροκίνησης, που βασίζεται στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, στο πλαίσιο της Ένωση Ενέργειας είναι ένα τολμηρό και ελκυστικό όραμα για την απομάκρυνση από το ρυπογόνο, εισαγόμενο πετρέλαιο και να ‘καθαριστεί’ η εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρουν οι ΜΚΟ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στηρίξει τα κράτη μέλη κατά την τελευταία δεκαετία για να επενδύσουν σε εναλλακτικές τεχνολογίες, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η Ένωση των Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), δήλωσε ότι έχει «επενδύσει σε μεγάλο βαθμό» σε ηλεκτρικά οχήματα κατά τη διάρκεια των ετών, αλλά τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά.

«Προς το παρόν, τα ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν λιγότερο από το 1% του συνόλου της αγοράς των περίπου 12.550.000 επιβατικών αυτοκινήτων που πωλήθηκαν το προηγούμενο έτος», δήλωσε η ACEA. Ενώ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αρέσουν στους καταναλωτές, δεν τα αγοράζουν πολλοί, εξηγούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, ζητώντας μια ενιαία στρατηγική προσέγγιση της Ένωσης επί του θέματος.

Πηγή: metaforespress

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad