Παρέμβαση Λαφαζάνη στις τράπεζες για «κούρεμα» στα φωτοβολταϊκά δάνεια

19 Φεβρουαρίου 2015

imagesΗ πρόθεση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να προχωρήσει σε παρέμβαση προς τις τράπεζες, προκειμένου να υπάρξει οριζόντια μείωση στα επιτόκια των δανείων που έχουν χορηγήσει στους μικρούς και μεσαίους επενδυτές φωτοβολταϊκών, καθώς και παράταση της διάρκειας αποπληρωμής τους, είναι το σημαντικότερο νέο από τη χθεσινή συνάντηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη με τους εκπροσώπους του κλάδου.

Η λήψη οριζόντιων μέτρων ελάφρυνσης υπήρξε μια από τις «υποσχέσεις» που είχαν δώσει οι εκπρόσωποι των τραπεζών στον τότε υφυπουργό Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου, την εποχή που ετοιμαζόταν το new deal στις ταρίφες. Η «υπόσχεση» δεν τηρήθηκε και απλά οι τράπεζες εξέταζαν στη συνέχεια κατά περίπτωση τα σχετικά αιτήματα, με τη φιλοσοφία «να διευκολύνουμε μόνον όποιον απειλείται με χρεωκοπία».

Και σήμερα, όμως, για να αξιολογηθεί η πρόθεση που διατύπωσε ο κ. Λαφαζάνης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η σχέση της κυβέρνησης, γενικά, με τις τράπεζες, (των οποίων κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), είναι ένα ευρύτερο θέμα που θα λυθεί, προφανώς, σε κεντρικό επίπεδο. Και θα λυθεί σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στις σχέσεις της χώρας με τους δανειστές και εταίρους της, της προσφερόμενης ρευστότητας από την ΕΚΤ κ.λπ.

Ωστόσο, ο κλάδος των φωτοβολταϊκών υποδέχθηκε με ανακούφιση, αφενός μεν την αναγνώριση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι παραγωγοί ΑΠΕ λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές τους από τον ΛΑΓΗΕ, αφετέρου, δε, τη δέσμευση του υπουργού ότι θα παρέμβει προς τις τράπεζες.

Το δεύτερο σημαντικό που προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση είναι η αναγνώριση εκ μέρους του υπουργείου, της ανάγκης να τύχουν ελαφρύνσεων οι παραγωγοί σε φορολογικό επίπεδο, κυρίως σε ότι αφορά την υποχρέωσή τους να πληρώνουν ΦΠΑ και λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις, για τιμολόγια τα οποία δεν έχουν πληρωθεί λόγω των καθυστερήσεων του ΛΑΓΗΕ. Συζητήθηκαν βεβαίως και πιθανά μέτρα μείωσης φορολογικών συντελεστών, του τέλους επιτηδεύματος κ.λπ., τα οποία όμως, ακόμα και αν υιοθετηθούν από το ΥΠΑΠΕΝ, πρέπει να τύχουν αποδοχής και από το υπουργείο Οικονομικών, με ότι αυτό συνεπάγεται σε μια περίοδο κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων…

Όσον αφορά τη βασική αιτία της αύξησης, εκ νέου, του χρόνου αποπληρωμής των παραγωγών ΑΠΕ από το ΛΑΓΗΕ, (τα ληξιπρόθεσμα προς τους παραγωγούς φτάνουν πλέον τα 400 εκατ. ευρώ), αιτία που δεν είναι άλλη από την ταμειακή ασφυξία της ΔΕΗ λόγω των απλήρωτων λογαριασμών καταναλωτών, πρακτικά δεν προέκυψε κάτι νέο. Το θέμα είναι γνωστό στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου καθώς ήταν το πρώτο πράγμα που επισήμανε η διοίκηση της ΔΕΗ κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Λαφαζάνη, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Και βέβαια οι λύσεις δεν είναι ούτε εύκολες ούτε αυτονόητες. Η παρότρυνση προς τη ΔΕΗ να αυξήσει την εισπραξιμότητα των λογαριασμών μέσω διακανονισμών προς όσους αδυνατούν να πληρώσουν, αλλά και μέσω σκληρής πολιτικής προς εκείνους που «έχουν και δεν πληρώνουν», παραμένει στο επίπεδο της… παρότρυνσης. Πολλώ μάλλον όταν μετά το σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης έχει επεκταθεί μια αντίληψη «ακαταδίωκτου» σε μεγάλη μερίδα των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι η κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί το ΥΠΑΠΕΝ είναι να εκπονηθεί, σε συνεργασία και με τα συναρμόδια Υπουργεία, ένα σχέδιο που θα καθορίζει τα άμεσα μέτρα που απαιτούνται, αλλά και τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Μετά την αρχική χθεσινή συνάντηση, σκοπός είναι να υπάρξει και δεύτερη, σε μερικές εβδομάδες, ώστε να έχουν υπάρξει οι σχετικές επεξεργασίες από την πλευρά του υπουργείου και να είναι σαφέστερο τι μπορεί να γίνει και τι όχι.

Σύμφωνα με αξιόπιστους συνομιλητές του energypress, εάν καταστεί εφικτό να εκπονηθεί ένας «οδικός χάρτης» με καταγεγραμμένες τις μηνιαίες ανάγκες πληρωμών και αντίστοιχη δέσμευση για την έγκαιρη ικανοποίησή τους, αυτό θα λύσει πολλά από τα σημερινά προβλήματα. Μεταξύ άλλων, οι τράπεζες θα μπορούν σε αυτή την περίπτωση να προχωρήσουν ευκολότερα σε ευνοϊκούς διακανονισμούς, καθώς η τακτικότητα στις πληρωμές, ακόμα και αν είναι δεδομένη μια υπερημερία 2 – 3 μηνών, θα αποτελεί εγγύηση για τις σχέσεις με τους δανειολήπτες – επενδυτές φωτοβολταϊκών. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα φωτοβολταικά δάνεια που είχαν χορηγήσει οι τράπεζες την εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης φτάνουν στα 2,5 δισ. ευρώ, τα δε επιτόκια είναι γύρω στο 7%-8% και πολλές φορές υψηλότερα.

Στη χθεσινή συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ Αναστάσιος Γκαρής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος και Ευγενία Ουζουνίδου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ από πλευράς Συνδέσμων οι: Γ. Παναγής Πρόεδρος ΠΟΣΠΗΕΦ, Σ. Λουμάκης, Πρόεδρος ΣΠΕΦ, Γ. Παπακυριακού, πρόεδρος ΕΠΗΕ, Γ. Περιστέρης, Πρόεδρος ΕΣΗΑΠΕ, Θ. Καμπούρης ΣΠΗΕΦ Δωδεκαννήσων, Γ. Γιατράκης πρόεδρος ΣΠΗΕΦ Νοτιοδυτικής Κρήτης, Στ. Τράμπας πρόεδρος Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Ηπείρου, ο κ. Νικολόπουλος πρόεδρος Θεσσαλικού Συλλόγου Φωτοβολταϊκών, Δ. Μακαρές από την Ένωση Φωτοβολταϊκών Πάρκων Β. Φθιώτιδας, που συνοδεύονταν και από άλλα μέλη των Διοικήσεών τους.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο Πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ ανακοίνωσε πως από το επόμενο κιόλας μηνιαίο λογιστικό δελτίο ΕΛΑΠΕ θα ενσωματωθεί και η ταμειακή εικόνα των οφειλόμενων από την Προμήθεια πόρων ΑΠΕ εν σχέση και με τους υπόλοιπους πόρους/ροές που αποδίδονται.

Πηγή: energypress

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad