Οι ΑΠΕ στο επίκεντρο του νέου αναθεωρημένου χωροταξικού σχεδίου της Κρήτης

13 Μαΐου 2015

20090Η ανάπτυξη δράσεων που αφορούν τις ΑΠΕ περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στο βασικό κορμό της πρότασης για το νέο αναθεωρημένο χωροταξικό σχέδιο της Κρήτης, που παρουσιάστηκε στους φορείς των Χανίων.

Σύμφωνα με την συντονίστρια της ομάδας των μελετητών Ράνια Κουρτσουνέτη, μοχλό ανάπτυξης για την Κρήτη θα αποτελέσουν και για το επόμενο διάστημα ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας, τα Ανώτατα και Τεχνολογικά Ιδρύματα του νησιού και οι υποδομές. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «σασικό ρόλο στον όποιο σχεδιασμό είναι η εξωστρέφεια η οποία είναι αναπτυγμένη στο νησί».

Το αναθεωρημένο χωροταξικό σχέδιο του νησιού θα κατατεθεί προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά την ολοκλήρωση της ανοικτής διαδικασίας κατάθεσης παρατηρήσεων και προτάσεων από τους τοπικούς φορείς και δήμους όπως επεσήμανε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής.

Ο κ. Καλογερής κάλεσε τις δημοτικές αρχές του νησιού να μελετήσουν σε βάθος και με κάθε λεπτομέρεια το προτεινόμενο σχέδιο που όπως είπε, « στηρίζεται σε μια νέα πολιτική φιλοσοφία με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά , το φυσικό περιβάλλον, την ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και την ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης».

Σύμφωνα με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη το νέο αναθεωρημένο χωροταξικό εξειδικεύει και μια σειρά θεμάτων όπως την ανάπτυξη του τουρισμού σε όλες τις περιοχές του νησιού και όχι μόνο στο βόρειο άξονα. Το νέο χωροταξικό προτείνει 8 ζώνες ανάπτυξης των ΑΠΕ, δύο σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Ο κ. Καλογερής αναφέρθηκε και στο θέμα χωροθέτησης μονάδας της ΔΕΗ στη θέση Μαράθι Ακρωτηρίου προοπτική που προκαλεί αντιδράσεις.

Όπως τόνισε η θέση αυτή είναι μεταξύ πέντε υποψηφίων που παρουσιάζονται στην πρόταση ωστόσο όπως υποστήριξε έχει την προφορική διαβεβαίωση από τη ΔΕΗ σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει κανείς σχεδιασμός της επιχείρησης που να συμπεριλαμβάνει το Μαράθι.

Επεσήμανε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένει και την γραπτή απάντηση της ΔΕH και ακόμα υποστήριξε ότι στην ίδια περιοχή δεν πρόκειται να αναπτυχτεί καμία οχλούσα δραστηριότητα.

Πηγή: energypress

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad