Ο «Απόλλωνας» επιδιώκει να καταστήσει την «πράσινη» ενέργεια φθηνότερη από τον άνθρακα

2 Ιουνίου 2015

apolloΤο ενδιαφέρον των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου φαίνεται να τραβά ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα, που στοχεύει στη δραστική μείωση του κόστους των ΑΠΕ.

Το πρόγραμμα, με το κωδικό όνομα «Απόλλων», αποτελεί μια διεθνώς συντονισμένη έρευνα και ανάπτυξη τεχνικής με έμφαση στην τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, τα «έξυπνα» δίκτυα και τις ΑΠΕ, αναφέρει έκθεση που εκπόνησαν πληθώρα επιστημόνων, οικονομολόγων, πρώην Διευθύνοντες Σύμβουλοι και ακαδημαϊκοί.

«Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, το πρόγραμμα Απόλλωνας πήγε τον άνθρωπο στο φεγγάρι. Σήμερα, χρειαζόμαστε έναν ακόμη «Απόλλωνα» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο αυτή τη φορά η προσπάθεια πρέπει να είναι οικουμενική», τονίζεται στην έκθεση.

Παρά το γεγονός ότι οι ΑΠΕ –και δει τα φωτοβολταϊκά- τα τελευταία χρόνια έχουν συντελέσει στη μείωση του ενεργειακού κόστους, η πτωτική αυτή τάση πρέπει να επιταχυνθεί περαιτέρω λόγω της αύξησης των εκπομπών ρύπων και της ρύπανσης που προκαλούν τα εργοστάσια άνθρακα και ντίζελ.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ένα ευρύ φάσμα χωρών», σχολιάζει ο David King, ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης και πρώην επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης.

Μεταξύ των χωρών συμπεριλαμβάνονται ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κορέα, το Μεξικό, τα Ην. Αραβικά Εμιράτα, η Ινδία και η Κίνα. Ο King υπογραμμίζει ότι ως τον προσεχή Νοέμβριο θα υπάρξουν επίσημες δεσμεύσεις από τις χώρες αυτές.

Ο «Απόλλωνας» θα πρέπει να συσταθεί με σκοπό να καταστήσει τις ΑΠΕ φθηνότερες, από τα νέα εργοστάσια λιθάνθρακα, μέσα σε ορίζοντα 10ετίας και ως το 2025 σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπληρώνουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος.

«Τα 6 δισ. δολ. που δαπανούν οι κυβερνήσεις στον τομέα των ΑΠΕ είναι πολύ λίγα», τονίζουν.

Το πρόγραμμα «Απόλλων» θα ξεκινήσει με 15 δισ. δολ. τουλάχιστον, ενώ θα απαιτηθεί από τις χώρες που θα συμμετάσχουν να δεσμεύουν κάθε χρόνο το 0,02 του ΑΕΠ τους για το κομμάτι της έρευνας στις ΑΠΕ, τα αποτελέσματα της οποίας εν συνεχεία θα διαχέονται και στα υπόλοιπα μέλη του προγράμματος.

Πηγή: energypress

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad