Μπαράζ ανακλήσεων αδειών για μονάδες ΑΠΕ

9 Μαρτίου 2015

rae ktirioΣτην ανάκληση αδειών για μονάδες ΑΠΕ με ισχύ περίπου 190 μεγαβάτ, προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Πρόκειται κυρίως για άδειες φωτοβολταϊκών, ενώ σε μία περίπτωση η ανάκληση αφορά μεγάλη μονάδα παραγωγής από βιομάζα.

Οι συγκεκριμένες ανακλήσεις αδειών έγιναν μετά από αιτήματα των ίδιων των φορέων υλοποίησης, και όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, σχετίζονται με την υποχρεωτική κατάθεση εγγυητικών επιστολών ύψους ανάλογου με την ισχύ της μονάδας.

Έτσι, στις περιπτώσεις επενδυτικών σχεδίων τα οποία οι φορείς έκριναν ότι δεν επρόκειτο να υλοποιηθούν, ή εφόσον οι εταιρείες είχαν τεθεί σε εκκαθάριση, οι ιδιοκτήτες τους ή ο εκκαθαριστής προτίμησαν να ζητήσουν την άρση της άδειας, παρά να επιβαρυνθούν με το κόστος των εγγυητικών για όσο διάστημα τις κατείχαν και ενώ οι προοπτικές μεταβίβασης των αδειών είναι πλέον ελάχιστες.

Τα αιτήματα ανάκλησης κατατέθηκαν τις τελευταίες μέρες του 2014 καθώς οι ρυθμίσεις περί εγγυοδοσίας του νόμου 4152 του 2013 ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Συνολικά ανακλήθηκαν 14 άδειες φωτοβολταϊκών μονάδων με συνολική ισχύ 53,2 μεγαβάτ, δύο άδειες αιολικών με ισχύ 24 μεγαβάτ και μία μονάδα βιομάζας ισχύος 100 μεγαβάτ που επρόκειτο να εγκατασταθεί στη ΒΙΠΕ Βόλου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τα περισσότερα φωτοβολταϊκά για τα οποία ανακλήθηκαν οι άδειες, θα έπρεπε να κατατεθεί εγγυητική επιστολή ύψους 45.000 ευρώ. Το ποσό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι τράπεζες ζητούν κατάθεση μετρητών προκειμένου να εκδώσουν εγγυητικές επιστολές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το νόμο 4152, για τις άδειες που εκδίδονται μετά την 1η Ιανουαρίου και οι οποίες λαμβάνουν οριστικές προσφορές σύνδεσης, το ύψος της εγγυητικής είναι διπλάσιο αυτού που ισχύει για τις άδεις προ του 2015.

Τέλος να σημειωθεί ότι το μέτρο της εγγυοδοσίας επιβλήθηκε προκειμένου να αποσυμφορηθεί η αγορά αλλά και οι χωρητικότητες των δικτύων από αιτήματα που δεν θα υλοποιηθούν, προκειμένου να προωθούνται οι άδειες για την υλοποίηση των οποίων οι κάτοχοί τους έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

Ωστόσο το μέτρο λειτουργεί απόλυτα ανασταλτικά για τις επενδύσεις αιολικών, στις οποίες ο απαιτούμενος χρόνος μέχρι την έναρξη των εργασιών είναι μεγάλος και μπορεί να φτάσει και τα 10 χρόνια.

* Άρθρο του Μιχάλη Καϊταντζίδη

Πηγή: Euro2day

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad