Μερκούριος Κανατζίδης: Ο «international leader» επιστήμονας των Ανανεώσιμων Πηγών

12 Ιουνίου 2015

KanatzidesΤο περίφημο βραβείο της Eni για τη συνεισφορά του στην εξέλιξη της επιστήμης των Ανανεώσιμης Ενέργειας («Renewable Energy Prize») αποδόθηκε στον Μερκούριο Κανατζίδη, σε τελετή που έγινε στις 29 Μαΐου στο San Donato της Ιταλίας.

Ο Μερκούριος Κανατζίδης είναι καθηγητής στο Northwestern University, στο Evanston του Ιλινόι. Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ανακοίνωση των βραβείων, μετά από πολλές δεκαετίες ανακαλύψεων και διεθνών διακρίσεων, θεωρείται ως ένας «international leader» στη Χημεία Στερεάς Κατάστασης.

Οι έρευνές του Δρ. Κανατζίδη επικεντρώνονται στην ανάπτυξη νέων σταθερών ημιαγωγών ικανών να μετατρέπουν τις απώλειες θερμοκρασίας που παρουσιάζονται στα γνωστά υλικά και να τις μετατρέπουν σε ηλεκτρισμό. Συγκεκριμένα, το πετυχαίνει αυτό καθορίζοντας τη νανοδομή τους, για παράδειγμα με την προσθήκη στη δομή μερικών ειδικών νανοκρυστάλλων, οι οποίοι έχουν την ιδιότητα, από μια θερμοκρασία και πάνω, να αυξάνουν σημαντικά τις επιδόσεις των ημιαγωγών που είναι κατασκευασμένοι με τα υλικά αυτά. Και το πιο σημαντικό, το έργο του δρ Κανατζίδη δεν παραμένει θεωρητικό. Τα αποτελέσματα των ερευνών του έχουν ήδη δοκιμαστεί και αποδειχθεί στην πράξη καθώς αξιοποιούνται σε πολλές εφαρμογές εδώ και αρκετά χρόνια.

Υπολογίζεται ότι αν οι τεχνολογίες και τα υλικά (όπως η αερογέλη) που προκύπτουν από τις έρευνες του Ελληνα επιστήμονα εφαρμόζονταν σε παγκόσμιο επίπεδο, θα μπορούσαν όχι μόνο να περιορίσουν τις απώλειες σε ενέργεια, αλλά και να μας βοηθήσουν να ανακτήσουμε τουλάχιστον 50GW.

Το 2014 είχε τιμηθεί με το Medal Award από το παγκόσμιο δίκτυο ΜRS (Material Research Society).

Τα βραβεία Eni ξεκίνησαν το 2007 με στόχο να αναγνωρίσουν το έργο των ερευνητών που πρωτοπορούν στις επιστήμες που σχετίζονται με το περιβάλλον και την ενέργεια και να εμπνεύσουν τις επόμενες γενιές ερευνητών. Σε αρκετές περιπτώσεις αναφέρονται ως «τα Nobel της Ενέργειας».

Στην ίδια εκδήλωση βραβεία έλαβαν οι:

Τhe Downstream Award: Helmut Schwarz από το Technische Universitat του Βερολίνου.

The «New Frontiers of Hydrocarbons Prize» Award for the Upstream: Johan Olof Anders Robertsson (με συνεργάτες τους Dirk-Jan van Manen, Ali Ozbek, Massimiliano Vassallo και Kemal Ozdemir) από το ETH της Ζυρίχης.

«Protection of the Environment Prize» Award: Menachem Elimelech, από το Yale.

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση εδώ.

Δείτε ομιλία του Δρ. Καναντζίδη ως MRS Medal Award Winner εδώ.

Πηγή: GoodNews

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad