Mειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

5 Φεβρουαρίου 2015

8fb9041a3810ffd133cfccf2f6596827_LΣημαντικές μειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος προανήγγειλε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, έχοντας στα χέρια του στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που τεκμηριώνουν μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό 20% – 40%. Ο υπουργός διευκρίνισε πάντως ότι η μείωση στα τιμολόγια δεν μπορεί να είναι αντίστοιχη της μείωσης του κόστους παραγωγής και αυτό γιατί υπεισέρχονται και μια σειρά από άλλες παράμετροι, μεταξύ των οποίων και η φορολογία που προς το παρόν δεν μπορεί να αλλάξει. «Θα επιτύχουμε όμως ταυτόχρονη σημαντική μείωση στο τελικό κόστος ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης. Οι σχετικές δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο κ. Λαφαζάνης με τη διοίκηση της ΡΑΕ, η οποία -όπως είπε- του παρέδωσε μελέτες, αρκετά τεκμηριωμένες, οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχει δυνατότητα για μείωση των τιμών που προκύπτουν από το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας, που θα φτάνει από 20% έως και 40%.

«Στη βάση λοιπόν των μελετών της ΡΑΕ, αλλά και με άλλα δεδομένα τα οποία έχουμε στο υπουργείο μας, θα κάνουμε τον σχεδιασμό μας άμεσα και πιστεύουμε ότι πολύ γρήγορα θα μπορέσουμε να έχουμε σημαντικές μειώσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε ο υπουργός. Τα «καλά νέα» μετέφερε στη συνάντηση που είχε λίγο αργότερα στους εκπροσώπους της Eνωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), πάγιο αίτημα της οποίας είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους. Κύκλοι της ΕΒΙΚΕΝ δήλωναν απολύτως ικανοποιημένοι από την πρώτη συνάντηση με τον νέο υπουργό και αισιόδοξοι για τα μέτρα που πρόκειται να πάρει προς ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει σχετικά με το ιδιωτικό κομμάτι της αγοράς, ο κ. Λαφαζάνης ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει τους μικρούς παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όχι όμως και τις μεγάλες ιδιωτικές μονάδες. «Αυτό που έχουμε διαβεβαιώσει είναι ότι, για τους μικρούς και πολύ μικρούς ανεξάρτητους παραγωγούς, θα στηρίξουμε με όλα τα δυνατά μέσα τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους», τόνισε και συμπλήρωσε: «Οι μεγάλες μονάδες έχουν τον δικό τους ρόλο, διαμορφώθηκαν μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και επομένως πρέπει να πορευτούν σε αυτό, για να έχουν μια προοπτική. Ο δικός μας ρόλος δεν είναι να μεροληπτούμε υπέρ ιδιωτικών μεγάλων συμφερόντων στον χώρο της ενέργειας. Αυτό που μπορούμε και πρέπει να στηρίξουμε -ήδη οι πρώτες μας αποφάσεις κινούνται σ’ αυτή την κατεύθυνση- είναι η δημόσια ΔΕΗ, ο δημόσιος ρόλος στην ηλεκτροπαραγωγή και γενικότερα στον τομέα της ενέργειας και η θέσπιση κανόνων και πλαισίων που θα υποβοηθούν την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, θα υποστηρίζουν την κοινωνία και βεβαίως θα έχουν οικολογικές κατευθύνσεις και παραμέτρους». Ο υπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν δυνατότητες για άμεση μείωση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα επανεξετάσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΡΑΕ, με στόχο να περιοριστούν οι δυνατότητές της στο πλαίσιο που ρητά προβλέπουν οι κοινοτικές Οδηγίες, καθώς επίσης και την επανασύσταση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). «Πιστεύουμε ότι η επανασύσταση του ΙΓΜΕ θα συμβάλει πολύ θετικά για τη συνολική αναπτυξιακή και παραγωγική πορεία που θέλουμε να διαμορφώσουμε στη χώρα μας», είπε.

Ενόψει της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, ο κ. Λαφαζάνης είχε επίσης χθες διαδοχικές συναντήσεις με τις διοικήσεις του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (KAΠE), της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, του Κτηματολογίου και του Πράσινου Ταμείου.

Πηγή: Η Καθημερινή

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad