Με αυστραλιανή τεχνογνωσία η κατασκευή φωτοβολταϊκού στην Κύπρο

11 Μαΐου 2015

China, EU reach agreement in solar disputeΣτην ανέγερση φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κύπρο με τη χρήση ειδικών ηλιοστατών, προχωρούν επιστήμονες από τον Εθνικό Επιστημονικό Οργανισμό της Αυστραλίας (CSIRO).

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ιδέα στηρίζεται στο ότι η χρήση της ηλιακής θερμικής ενέργειας μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελής για το νησί, το οποίο, όπως και η Αυστραλία, έχει μεγάλη ηλιοφάνεια τον περισσότερο καιρό.

Οι ηλιοστάτες θα χρησιμοποιηθούν πρώτα σε για σκοπούς επίδειξης στο Ινστιτούτο Κύπρου με το οποίο το CSIRO έχει συνεργασία αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο η τεχνολογία τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην Κύπρο αλλά και στη Μέση Ανατολή.

Ο επικεφαλής της ομάδας έρευνας του CSIRO, Wes Stein, χαρακτήρισε μεγάλο βήμα την δημιουργία του πάρκου στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά ο Οργανισμός χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη τεχνολογία για ανέγερση πάρκου εκτός Αυστραλίας.

Ο CSIRO, όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου που στάληκε στα ΜΜΕ από την Υπάτη Αρμοστεία της Αυστραλίας, έχει υπογράψει μνημόνιο συναντίληψης για περαιτέρω συνεργασία με το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ).

Το πάρκο αποτελείται από ειδικούς ηλιοστάτες οι οποίοι είναι ιδανικοί για τη μορφολογία του εδάφους στην Κύπρο και όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου ο σχεδιασμός τους δεν κοστίζει πολύ και η εγκατάστασή τους μπορεί να είναι oικονομικά προσιτή από όλους.

Ο Καθηγητής Κώστας Παπανικόλας του ΙΚυ εξήγησε ότι η συγκεκριμένη ηλιακή θερμική τεχνολογία έχει πολλά οφέλη για την Κύπρο που απολαμβάνει τόσο μεγάλη ηλιοφάνεια. Σημειώνεται ότι, το πάρκο αποτελείται από 50 ηλιοστάτες.

Πηγή: energypress

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad