Κύπρος: Έντονη αντίδραση παραγωγών ΑΠΕ για επιβολή ειδικού τέλους

15 Μαΐου 2015

imagesΤην έντονη αντίθεσή τους στις σκέψεις από το Υπουργείο Ενέργειας Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για επιβολή ειδικού τέλους στα υφιστάμενα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με το αιτιολογικό ότι το Ειδικό Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας σε λίγους μήνες θα καταστεί μη βιώσιμο, εξέφρασαν σε διάσκεψη Τύπου σύνδεσμοι εταιρειών ΑΠΕ.

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, οι παραγωγοί που υπέγραψαν από το 2005 μέχρι το 2012 συγκεκριμένα μακροχρόνια συμβόλαια με τη Δημοκρατία για να πωλούν ηλεκτρικό ρεύμα από ΑΠΕ, σε συγκεκριμένη, εγγυημένη τιμή που τύγχανε επιχορήγησης από το Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ, κάνουν τώρα λόγο για αθέτηση των συμφωνηθέντων μέσω του ειδικού «πράσινου τέλους» που θα επιβληθεί στο παραγόμενο από αυτούς ρεύμα. Η φορολογία αυτή κυμαίνεται από 10%-13,5% στα ακάθαρτα έσοδά τους από την παραγωγή ενέργειας, κάτι που θεωρούν ότι θα πλήξει τη βιωσιμότητα των επενδύσεών τους και πιθανώς να δημιουργήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε όσους δανείστηκαν λεφτά για την επένδυσή τους.

Παράλληλα αναφέρουν ότι αυτή η κίνηση θα πλήξει την αξιοπιστία της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και θα αποθαρρύνει ξένους επενδυτές. Επίσης, αναφέρουν ότι η Κύπρος με βάση τις υποχρεώσεις της ως συμβαλλόμενο μέρος στην Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας της ΕΕ πιθανόν να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες αν λάβει οποιαδήποτε μονομερή απόφαση που θα βλάψει τη βιωσιμότητα των ΑΠΕ

Παράλληλα οι παραγωγοί εκφράζουν ερωτήματα για το πώς καθορίζεται το κόστος αποφυγής (κόστος που αποφεύγεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πετρέλαιο) για την ΑΗΚ που αυτή τη στιγμή έχει κατέβει στα 7,4 σεντ ανά κιλοβατώρα από περίπου 11 σεντ, που είναι το κόστος στο οποίο θεωρείται βιώσιμο το Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ. Το κόστος αποφυγής συνδέεται γενικά με την τιμή του πετρελαίου, με τους παραγωγούς ΑΠΕ να διερωτώνται κατά πόσο θα αυξηθεί περισσότερο η φορολογία για τις ΑΠΕ με την εισαγωγή φυσικού αερίου.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου Άκης Έλληνας, επιχειρηματίες και ιδιώτες έχουν επενδύσει τα τελευταία πέντε χρόνια γύρω στα €400 εκ. σε ΑΠΕ με τα οποία καλύφθηκαν οι συμβατικές υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της ΕΕ.

Σε αντίθεση, όπως είπε, με όσα ακούγονται για επενδυτές που προτίθενται να έρθουν στην Κύπρο, είτε Κουβετιανούς, είτε Καταριανούς «εμείς αποδείξαμε, φέραμε τους επενδυτές στην Κύπρο, αλλά όπως πάμε θα τους χάσουμε, σε μια περίοδο στην οποία η Κύπρος προσπαθεί να βγει από ένα οικονομικό αδιέξοδο».

Επέκρινε το Υπουργείο ότι μια τέτοια κίνηση στέλνει τα λανθασμένα μηνύματα. Όπως ανέφερε, υπάρχει αιολικό πάρκο το οποίο θα φορολογηθεί μέχρι 3 ευρώ εκατομμύρια τον χρόνο, κάτι που θα αποτελέσει ταφόπλακα για το έργο. Ανέφερε επίσης ότι το συγκεκριμένο έργο έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ υπάρχουν και τράπεζες από άλλες χώρες της ευρωζώνης που είναι δανειστές της Κύπρου.

Μικροί παραγωγοί: Θα δημιουργηθούν εκατοντάδες ΜΕΔ

Όπως εξηγήθηκε στη διάσκεψη, πρόθεση του Υπουργού Ενέργειας είναι να εφαρμόσει αλγόριθμο για την επιβολή της φορολογίας στους παραγωγούς από ΑΠΕ, ο οποίος συσχετίζει το ποσοστό του φόρου με το κόστος αποφυγής της ΑΗΚ και συνεπώς το κόστος των πετρελαιοειδών.

«Είναι αδιανόητο να γίνεται μια τέτοια πρόταση με μοναδική αιτιολογία το ότι χρειάζεται επιπλέον έσοδα το ειδικό ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ», ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου μικρών ηλεκτροπαραγωγών από φωτοβολταϊκά συστήματα ΣΜΗΑΦΩΣ Χριστόδουλος Φαρκωνίδης.

Όπως εξήγησε, τα μέλη του συνδέσμου, ο οποίος συστάθηκε με αφορμή την ανακοίνωση από τον Υπουργό Ενέργειας για επιβολή της φορολογία, είναι πιο ευάλωτα από τους υπόλοιπους παραγωγούς, αφού είναι νοικοκύρηδες και μικροί επιχειρηματίες που έχουν τοποθετήσει στο σπίτι ή στην επιχείρησή τους από 3 μέχρι και 7KW φωτοβολταϊκά συστήματα ή κατασκεύασαν μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο από 20 μέχρι 150KW και λαμβάνουν μέχρι σήμερα σταθερή και εγγυημένη τιμή για την ενέργεια που παράγουν. Οι περισσότεροι από αυτούς είπε, χρησιμοποίησαν τις αποταμιεύσεις τους ή δανείστηκαν από τράπεζες και εγκλωβίστηκαν σε αυτές τις επενδύσεις για 15 ή 20 χρόνια «διότι εμπιστεύτηκαν τις εξαγγελίες της Κυβέρνησής τους»,

Πρόσθεσε αν επιβληθεί η συγκεκριμένη φορολογία «εκατοντάδες μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα δημιουργηθούν αυτόματα και και εκατοντάδες νοικοκυριά θα υποφέρουν οικονομικά για χρόνια», αφού οι επενδύσεις για τα φωτοβολταϊκά που έγιναν με τα παλαιότερα συστήματα που είχαν υψηλότερες τιμές και χρειάζονται ακόμα πολλά χρόνια για να εξοφληθούν. Οι μικροί παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΦΒ συστήματα ανέρχονται περίπου στις 1735.

Πρόσθεσε ότι η βιωσιμότητα του ειδικού ταμείου ΑΠΕ είναι προσωρινό πρόβλημα λόγω του χαμηλού κόστους τους πετρελαίου και της μείωσης των πωλήσεων της ΑΗΚ και ότι στα επόμενα χρόνια θα μπουν πολλά εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του κράτους από την εμπορεία των ρύπων ως αποτέλεσμα της λειτουργίας των ΑΠΕ στην Κύπρο, και το μόνο που έχει να κάνει η Κυβέρνηση είναι να βάλει χρήματα αυτά στο Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ αντί να μεταφερθούν στις ρυπογόνες βιομηχανίες της ΑΗΚ.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΣΗΑΠΕ, Τιμόθεος Τιμοθέου, πρότεινε ως λύση στη βιωσιμότητα του Ειδικού Ταμείου μέρος των εισοδημάτων που προέρχεται από την εμπορία των ρύπων να καταλήγει σε αυτό (τουλάχιστον 50%), αναπροσαρμογή του τέλους ΑΠΕ που επιβάλλεται στους λογαριασμούς της ΑΗΚ ανάλογα με το κόστος αποφυγής της ΑΗΚ, αξιοποίηση της εξοικονόμησης που θα προκύψει από την διάλυση του ιδρύματος ενέργειας, έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης σε υφιστάμενη κτήρια που ενοικιάζονται ή πωλούνται και στήριξη και προώθηση υλοποίησης των αδειοδοτημένων φωτοβολταϊκών συστημάτων του μειοδοτικού διαγωνισμού, τα οποία λόγω της χαμηλής τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας θα συμβάλουν στην ενίσχυση του ταμείου.

Καταγγέλλουν πλήγμα στο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Κύπρο

Ο Γραμματέας του Συνδέσμου Εταιρειών ΑΠΕ Κύπρου ΣΕΑΠΕΚ Φάνος Καραντώνης ανέφερε ότι οποιαδήποτε αθέτηση συμβάσεων του κράτους έναντι των επενδυτών είτε αυτοί είναι μικροί, μεγάλοι ή μεσαίοι δεν έχει παρά να πληγώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) ο Κυριάκος Αγγελίδης ανέφερε ότι η επιβολής της φορολογίας είναι ο θάνατος των ξένων επενδύσεων και ότι κάτι ανάλογο συνέβηκε και στην Ελλάδα όπου επιβλήθηκε φορολογία και δεν υπάρχει πλέον επενδυτικό ενδιαφέρον. Κατήγγειλε επίσης ότι η ΑΗΚ και το Υπουργείο αρνούνται να δώσουν οποιαδήποτε εξηγήσεις για τον τρόπο υπολογισμού του κόστους αποφυγής.

Από το 2013 και έπειτα το καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ έχει διαφοροποιηθεί με το net – metering και τα σχέδια αυτοπαραγωγής τα οποία αποτελούν συμψηφισμό της ενέργειας που παράγεται και καταναλώνεται και δεν υπάρχει συγκεκριμένη σύμβαση με το κράτος για την τιμή της κιλοβατώρας. Τα συγκεκριμένα έργα δεν θα υπόκεινται σε φορολογία, όπως δεν θα υπόκεινται σε επιπρόσθετη φορολογία και οι νέες επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, ωστόσο, δεν θα τυγχάνουν οποιασδήποτε επιδότησης, στο πλαίσιο της φιλελευθεροποίησης της αγοράς ενέργειας.

Πηγή: energypress

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad