Κατάργηση φόρου στο βιοντίζελ ζητά η Επ. Περιβάλλοντος

9 Δεκεμβρίου 2013

Την απαλλαγή του βιοντίζελ που παράγεται από τα τηγανέλαια από το φόρο κατανάλωσης εισηγείται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, εκτιμώντας ότι η παραχώρηση κινήτρων για τη συλλογή και ενεργειακή αξιοποίηση τους θα αποφέρει πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Η προτεινόμενη ρύθμιση συζητήθηκε με την Τρόικα ή οποία δεν έφερε αντιρρήσεις. Η εισήγηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος διαμορφώθηκε μετά την ενημέρωση του σώματος για το πρόγραμμα τηγανοκίνηση στα σχολεία που υλοποιεί το Κέντρο Μελετών και Έρευνας Aκτή σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και αφορά τη συλλογή τηγανελαίων από τους μαθητές και την παραγωγή βιοντίζελ.6657

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Αδάμος Αδάμου ανέφερε ότι η πρόταση της Ακτής και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τα οικιακά τηγανέλαια και το πρόγραμμα που εφαρμόζει σε σχολεία στέλνει αισιόδοξα μηνύματα. Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα, πέραν από τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στους μαθητές θα προσφέρει εισοδήματα στα σχολεία που μπορούν να τα καταστήσουν ενεργειακά αυτόνομα και αυτόφωτα. Είπε ότι η ενεργειακή αυτονόμηση των σχολείων με αυτή τη μέθοδο είναι ρεαλιστικός στόχος. Εξήγησε πως αν αποδοθεί ο φόρος κατανάλωσης από το βιοντίζελ που παράγεται από το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στο κάθε σχολείο, τα σχολεία θα μπορέσουν να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες και έτσι θα υπάρξει τεράστια εξοικονόμηση στο κράτος από το ενεργειακό κόστος των σχολείων. Ο κ. Αδάμου ανέφερε ότι το πρόγραμμα τηγανοκίνηση εφαρμόζεται σε 200 σχολεία και ο στόχος είναι να εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία.

 Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος σημείωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Ακτης, Μιχάλης Λοϊζίδης συζήτησε με την Τρόικα την απόδοση του φόρου κατανάλωσης στα σχολεία ώστε αυτά να καταστούν ενεργειακά αυτόνομα, την οποία δεν βρήκε αντίθετη. Πρόσθεσε πως αυτή η εξέλιξη είναι παρήγορη. Ο κ. Αδάμου είπε επίσης ότι το 50% και πλέον των τηγανελαίων καταλήγουν στους νεροχύτες και τις αποχετεύσεις για την απόφραξη των οποίων τα νοικοκυριά στην Κύπρο πληρώνουν περίπου 1,5 ευρώ. Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος ανέφερε ότι το πρόγραμμα άνοιξε νέες θέσεις για επιστημονικό προσωπικό και ήδη έχουν προσληφθεί 6 ειδικευμένοι επιστήμονες. Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής συνεχάρη το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και την ΑΚΤΗ για την εφαρμογή του προγράμματος, που όπως είπε είναι άκρως οικολογικό και περιβαλλοντικό. «Η συλλογή των τηγανελαίων σε μικρά δοχεία συμβάλλει ώστε να μην απορρίπτονται τα τηγανέλαια στο έδαφος», ανέφερε προσθέτοντας πως ταυτόχρονα η παραγωγή βιοντίζελ από τα τηγανέλαια συντείνει στην εκπλήρωση υποχρεώσεων μας για τη χρήση ανακυκλώσιμων ή περιβαλλοντικά καθαρών πηγών ενέργειας, έναντι της ΕΕ. Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε ότι πρέπει η Επιτροπή Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Κυβέρνηση να εξεύρουν τρόπους απαλλαγής του βιοντίζελ που παράγουν τα σχολεία από το φόρο κατανάλωσης. Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως το πρόγραμμα εφαρμόζεται για κάποια χρόνια.

 Αφού υπενθύμισε ότι η Κύπρος ούτε καν πλησίασε την υποχρέωση που έχει έναντι της ΕΕ όπως μέχρι το 2020 το 5% των μετακινήσεων γίνεται με άλλα καύσιμα εκτός των συμβατικών ορυκτών καυσίμων (βενζίνη και πετρέλαιο), είπε ότι αυτή τη στιγμή στο πετρέλαιο κίνηση υπάρχει 2% πρόσμιξη βιοντιζελ που εισάγεται από το εξωτερικό, γεγονός που αυξάνει την τιμή του πετρελαίου κίνησης. Πρόσθεσε πως θα πρέπει να αυξηθεί το από κυπριακές πηγές ποσοστό του βιοντίζελ που υπάρχει στο πετρέλαιο κίνησης. Ο κ. Περδίκης είπε πως πρέπει να υπάρχει απαλλαγή από το φόρο κατανάλωσης στα βιοκαύσιμα που προέρχονται από χρησιμοποιημένα τηγανέλαια και ανέφερε πως η συζήτηση που άρχισε στα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και κρατάει χρόνια πρέπει να καταλήξει σύντομα, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή βιοκαυσίμων από τα τηγανέλαια και τα απόβλητα των σφαγείων. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα τηγανοκίνηση εξήγησε ότι οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συλλέγουν τα τηγανέλαια από την κουζίνα των σπιτιών τους τα πηγαίνουν στα σχολεία τους από όπου ρυμουλκούμενη μονάδα του οργανισμού Ακτη τα παραλαμβάνει και ενώπιον των παιδιών η συσκευή μετατρέπει το απόβλητο τηγανέλαιο σε βιοντίζελ. Διευκρίνισε ότι η μονάδα είναι πειραματική και εξήγησε πως η Ακτή προτείνει όπως οι μαθητές συλλέγουν από τα σπίτια τους τα τηγανέλαια και τα μεταφέρουν στα σχολεία και από τα σχολεία τα τηγανέλαια να οδηγούνται σε εργοστάσιο και το εργοστάσιο να επιστρέφει το κέρδος στα σχολεία ώστε τα σχολεία να διαθέτουν τα χρήματα για περιβαλλοντικά έργα. Το κέρδος των εταιρειών λόγω του φόρου κατανάλωσης είναι μηδαμινό για αυτό και δεν υπάρχει σημαντική επιστροφή χρημάτων στα σχολεία. Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι υπάρχει στην Κύπρο εργοστάσιο παραγωγής βιοντίζελ που υπολειτουργεί επειδή δεν έχει πρώτη ύλη, δηλαδή τηγανέλαια. Καταλήγοντας είπε πως ενώ υπάρχουν εργοστάσια που μπορούν να παράξουν βιοντίζελ και ηλεκτρισμό από τηγανέλαια ή τα λίπη των σφαγείων υπολειτουργούν, επειδή υπάρχουν συλλέκτες που αντί να το παραδώσουν στα κυπριακά εργοστάσια, το εξαγάγουν στην Ελλάδα όπου η παραγωγή βιοντίζελ είναι επιδοτούμενη και συμφέρει στους συλλέκτες να πωλήσουν στην Ελλάδα σε πιο ψηλή τιμή από ό,τι πωλούν στην Κύπρο.

 Πηγή: www.sigmalive.com

Tags:

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad