Κανιέτε: Οι τέσσερις πυλώνες της νέας πολιτικής για τις ΑΠΕ

18 Μαρτίου 2015

canete_1Στις ΑΠΕ αφιέρωσε τη χθεσινή του ομιλία ο επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Αριέλ Κανιέτε, αναλύοντας τους τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους θα «πατήσει» η ευρωπαϊκή πολιτική στο εξής. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι οι ΑΠΕ εκπροσωπούσαν πέρυσι το 15% των ενεργειακών αναγκών της Ε.Ε. και το 26% του ηλεκτρισμού, αριθμοί που θα συνεχίσουν να αυξάνονται σταθερά καθ’ οδόν προς το 2020 και το 2030.

Αναφορικά με τον πρώτο πυλώνα, ο Κανιέτε σημείωσε ότι «τον περασμένο Οκτώβριο, η Ε.Ε. συμφώνησε σε δεσμευτικό στόχο για την μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 40% ως το 2030. Για να φτάσουμε εκεί, θα πρέπει οι ΑΠΕ να φτάσουν το 27% ως το 2030. Οι καλές προθέσεις δεν έχουν αξία δίχως καλές πολιτικές και δίχως καλή εφαρμογή. Οπότε, αργότερα φέτος θα εξετάσουμε την εφαρμογή της οδηγίας για τις ΑΠΕ. Το 2017, θα προτείνω ένα νέο πακέτο για τις ΑΠΕ, το οποίο θα εξασφαλίζει τον στόχο του 2030 με έναν τρόπο βιώσιμο. Επίσης, το πακέτο θα περιλαμβάνει και μια νέα πολιτική για τη βιοενέργεια. Στα πλαίσια του πακέτου, θα χρειαστεί να βρούμε ένα τρόπο για την πιο αποτελεσματική συνεργασία, ιδίως σε εθνικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη θα χρειάζεται να συντονίζουν τις πολιτικές τους από νωρίς με τους γείτονές τους».

Ο δεύτερος πυλώνας, σύμφωνα με τον Κανιέτε, είναι ο σχεδιασμός μιας εσωτερικής αγοράς κατάλληλης για τις ΑΠΕ. «Οι ενεργειακές αγορές και τα δίκτυα πρέπει να ταιριάζουν στις ΑΠΕ και όχι το αντίθετο. Μέχρι τα μέσα του έτους θα παρουσιάσω τις ιδέες μας για ένα νέο σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρισμού για την ενίσχυση της παραγωγής και για την ένταξη των ΑΠΕ. Θα ακολουθήσει νομοθετική πρόταση το 2016».

Τρίτος πυλώνας, εξήγησε ο επίτροπος, είναι η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 40% των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σχετικά με τις ΑΠΕ παγκοσμίως ανήκουν σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Θα πρέπει όμως να διατηρηθεί αυτό το πλεονέκτημα, ιδίως σε αναπτυσσόμενους τομείς, όπως τα θαλάσσια αιολικά, η ωκεάνια ενέργεια και τα βιοκαύσιμα.

Τέλος, ο τέταρτος πυλώνας είναι η συνεργασία μεταξύ των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας. Ο Κανιέτε υπενθύμισε ότι το 75% των κτιρίων της Ε.Ε. δεν είναι αποδοτικά. Προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και οι ΑΠΕ. «Θα φροντίσω ότι να υπάρξουν κεφάλαια για τη νέα πρωτοβουλία ‘Έξυπνη χρηματοδότηση για έξυπνα κτίρια’. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (EFSI) θα πρέπει να πολλαπλασιάσει την χρηματοδότηση για έργα ενεργειακής απόδοσης», σχολίασε.

Πηγή: energypress

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad