Καλιφόρνια: Ξεκίνησε η λειτουργία του μεγαλύτερου ηλιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας παγκοσμίως

12 Φεβρουαρίου 2015

iliakos-stathmos-desert-sunlight-kalifornia

Ο μεγαλύτερος ηλιακός σταθμός παραγωγής ενέργειας στον πλανήτη ξεκίνησε τη λειτουργία του στην έρημο της Καλιφόρνια, κοντά στο εθνικό πάρκο Joshua Tree. Ο σταθμός, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε από κρατικό δάνειο ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίου, θα έχει ισχύ 550 μεγαβάτ και θα έχει τη δυνατότητα να παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύπτει τις ανάγκες 160.000 νοικοκυριών της πολιτείας.

Ο σταθμός, με την ονομασία Desert Sunlight, πήρε τον τίτλο του μεγαλύτερου στον πλανήτη από τον σταθμό Topaz στην επαρχία Σαν Λουίς Ομπίσπο. Και οι δύο σταθμοί κατασκευάστηκαν από την αμερικανική εταιρεία First Solar και έχουν ισχύ 550 μεγαβάτ, όμως η έρημος έχει μεγαλύτερη ηλιοφάνεια από την επαρχία Σαν Λουίς Ομπίσπο, επομένως ο σταθμός Desert Sunight θα παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τον Ζωρζ Αντούν, γενικό διευθυντή της κατασκευάστριας First Solar.

Οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Καλιφόρνια είναι περισσότερες από ότι σε οποιαδήποτε άλλη πολιτεία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Χόχστσαϊλντ, μέλος της Ενεργειακής Επιτροπής της Καλιφόρνια.

«Υπήρχαν πολλοί που αμφισβητούσαν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να είναι βιώσιμες σε αυτή τη μεγάλη κλίμακα, ότι θα συνέβαινε μείωση του κόστους και ότι θα μπορούσαμε να συνδεθούμε στο δίκτυο χωρίς προβλήματα. Όλοι αυτοί αποδείχθηκαν λάθος», δήλωσε ο Χόχστσαϊλντ.

Οι τρεις κύριες εταιρείες ενέργειας στην Καλιφόρνια βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος ώστε να ξεπεράσουν το στόχο του 33 τοις εκατό που έχει θέσει η πολιτεία για το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως το 2020. Εξάλλου ο κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν καλεί τις υπόλοιπες πολιτικές αρχές της Καλιφόρνια να αυξήσουν το στόχο αυτό στο 50 τοις εκατό έως το 2030.

Πηγή: Nαυτεμπορική

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad