Καλά κρατούν τα ελλείμματα για τις ΑΠΕ

7 Αυγούστου 2015

energie propreΕπιμένουν τα ελλείμματα στον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ και ο στόχος για τον μηδενισμό τους δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια.

Τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕ) δείχνουν ότι τον Ιούλιο το σωρευτικό έλλειμμα του λογαριασμού διαμορφώθηκε στα 51,60 δισ. ευρώ, από την αναθεωρημένη εκτίμηση των 65,55 εκατ. ευρώ του Ιουνίου και ότι το 2015 θα κλείσει με συνολικό έλλειμμα ύψους 15,32 εκατ. ευρώ.

Το 2016, παρότι ξεκινά με θετικό πρόσημο για τον Ειδικό Λογαριασμό, τον Ιούνιο επιστρέφει στο «κόκκινο» για να κλείσει τη χρονιά με σωρευτικό έλλειμμα 42,24 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Λειτουργού.

Tα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού, ο οποίος αποπληρώνει τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας, αναμένεται να δεχθούν ένα γερό πλήγμα το 2016, καθώς θα πάψει η εισροή από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων ρύπων. Ο νόμος 4277/2014 δεν προβλέπει περαιτέρω πίστωση του Ειδικού Λογαριασμού με έσοδα από τα δικαιώματα CO 2, μετά τη λήξη του 2015.

Το βασικό έσοδο του Λογαριασμού πάντως δεν προέρχεται από τις δημοπρασίες ρύπων αλλά από το ΕΤΜΕΑΡ, πρώην τέλος ΑΠΕ, που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές με τους λογαριασμούς του ηλεκτρισμού. Η ΡΑΕ είχε αποφασίσει την αύξησή του στις αρχές του χρόνου, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα μηδενιστεί το έλλειμμα, όμως ο πρώην υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης με νομοθετική ρύθμιση ακύρωσε την αύξηση.

Οσον αφορά στη εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ σε όλη τη χώρα, τον Ιούνιο ανήλθε στα 5.173 MW από 5.159 MW τον Μάιο. Η περιορισμένη αύξηση κατά 14 MW, οφείλεται στα αιολικά που έφθασαν στα 2.067 MW από 2.054MW τον προηγούμενο μήνα και στην προσθήκη ενός μεγαβάτ στα μικρά υδροηλεκτρικά που έφθασαν στα 224 MW. Στάσιμα έμειναν τα φωτοβολταϊκά και οι υπόλοιπες μορφές ΑΠΕ.

Πηγή: Ημερησία

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad