Ινδία: Το πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο που λειτουργεί αποκλειστικά με φ/β ενέργεια

26 Αυγούστου 2015

solar-airport-india@2xTο πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο που τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου με ηλιακή ενέργεια είναι γεγονός και λειτουργεί στο Κότσι της Κεράλα, στην Ινδία.

Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες εγκαινιάστηκε στον διεθνή αερολιμένα μονάδα ηλιακής ενέργειας 12 MW, που καταλαμβάνει έκταση 50 στρεμμάτων, και η οποία θα παρέχει περί τις 50.000 9 60.000 κιλοβατώρες την ημέρα. Η μονάδα παραγωγής ενέργειας χρειάστηκε 6 μήνες για να κατασκευαστεί, με κόστος 9,5 εκατ. δολάρια.

Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το σύστημα θα περνάει στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και το αεροδρόμιο θα καλύπτει από εκεί τις ενεργειακές του ανάγκες. Η μονάδα αναμένεται να παράγει πολύ περισσότερη ενέργεια από ό,τι καταναλώνει το αεροδρόμιο, και για αυτό το σκοπό υπογράφηκε συμφωνία με την τοπική εταιρεία ενέργειας για την πώληση του πλεονάσματος.

Εξάλλου πριν από περίπου ένα χρόνο, το Διεθνές Αεροδρόμιο Ίντιρα Γκάντι στο Νέο Δελχί εγκατέστησε μία μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας 2,14 MW.

Σύμφωνα με τη γερμανική Enerparc, η οποία κατασκεύασε το έργο στο Δελχί, η μόνη ειδική απαίτηση για την εγκατάσταση μιας μονάδας παραγωγής ηλιακής ενέργειας σε ένα αεροδρόμιο είναι η ανάλυση της ανάκλασης του φωτός από τους ηλιακούς συλλέκτες. Η αντανάκλαση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους πιλότους, αλλά η πρόοδος της τεχνολογίας έχει οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση του δείκτη αντανάκλασης των συλλεκτών.

Η Διοικητική Αρχή Αεροδρομίων της Ινδίας (AAI), υπό την αιγίδα της οποίας λειτουργούν 125 αεροδρόμια σε όλη τη χώρα, έχει ανακοινώσει την πρόθεση να κατασκευάσει σταθμούς παραγωγής ηλιακής ενέργειας σε περίπου 30 αεροδρόμια, τα οποία καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις και έχουν τη δυνατότητα εγκατάστασης ηλιακών έργων μεγάλης κλίμακας.

Πηγή: energypress

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad