Η Solairedirect αυξάνει την παραγωγή της και καθορίζει το εύρος τιμών IPO στο Παρίσι

22 Απριλίου 2015

imagesΗ Solairedirect ανακοίνωσε ότι θα υπερδιπλασιάσει την ποσότητα της ηλιακής ισχύς που παράγει ετησίως για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς ξεκινά ένα νέο δημόσιο project στο Παρίσι.

Η εταιρεία είπε ότι έψαχνε την ευκαιρία να αξιοποιήσει την ταχεία ανάπτυξη στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία συνολικά θα έχει αυξηθεί περισσότερο από το ήμισυ έως το 2018, με 69,6 GW ισχυρή ασιατική ζήτηση, σύμφωνα με τους αναλυτές της IHS.

Το κόστος των ηλιακών συλλεκτών έχει μειωθεί ριζικά κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς οι κατασκευαστές στην Κίνα και αλλού στην Ασία επέκτειναν κατά πολύ την παραγωγή, ενώ και το κόστος των βασικών υλικών κατασκευής φωτοβολταϊκών έχει πέσει αισθητά.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η τιμή των φωτοβολταϊκών έχει μειωθεί κατά 75 τοις εκατό από τα τέλη του 2009 σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά έχει πέσει κατά 50 τοις εκατό από το 2010.

«Η αγορά εκρήγνυται, διότι είναι πλέον ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο Julien Pourquery, επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Solairedirect , σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.

Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2006, αυτή τη στιγμή λειτουργεί ή αναπτύσσει 57 ηλιακά πάρκα και σκοπεύει να επεκταθεί στη Λατινική Αμερική, την Αφρική, τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και στη Γαλλία.

Η Solairedirect δεν κατασκευάζει η ίδια ηλιακούς συλλέκτες, αλλά συνεργάζεται με τους παραγωγούς. Δραστηριοποιείται σε 15 χώρες, ενώ προσπαθεί να ανταγωνιστεί με πολύ μεγαλύτερες εταιρίες των ΗΠΑ, όπως την SunEdison.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αναπτύξει νέα παραγωγική ικανότητα 300-325 MW, έως τον Μάρτιο του 2016, αυξημένη δηλαδή, έως και κατά 75 τοις εκατό από το προηγούμενο έτος, ενώ προβλέπει, ότι το 2017 θα υπάρξει περαιτέρω ετήσια αύξηση της τάξης του 50 τοις εκατό.

Ο Thierry Lepercq, διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε ότι η αγορά κινείται επιδοτούμενη, με γνώμονα την ανάπτυξη και προσανατολίζεται σε ακόμη περισσότερη ανάπτυξη, ενώ και η εταιρεία σχεδιάζει την επέκτασή της και εκτός Ευρώπης.

Αναφερόμενος σε παραδείγματα από τον υπόλοιπο κόσμο, ο κος Lepercq, ανέφερε, ότι η Ινδία, η οποία έχει περίπου 3GW ηλιακό δυναμικό ηλεκτρικής ενέργειας, έχει θέσει ως στόχο τα 100GW μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια, ενώ στη Χιλή, όπου οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα καλές, οι ηλιακοί συλλέκτες μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για περίπου 20 τοις εκατό λιγότερα κόστη, από ό, τι στην τιμή του άνθρακα και περίπου 40 τοις εκατό λιγότερο από το φυσικό αέριο.

Η εταιρεία, η οποία σχεδιάζει να αντλήσει περίπου 175 εκατομμύρια ευρώ, από την προσφορά, ανέφερε έσοδα 69 εκατομμυρίων ευρώ, κατά το εξάμηνο έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Η Deutsche Bank και η Citigroup ενεργούν από κοινού ως παγκόσμιοι συντονιστές και ανάδοχοι για την εν λόγω επένδυση και η Greentech Capital Advisors ενεργεί ως χρηματοοικονομικός της σύμβουλος.

Πηγή: Energia.gr

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad