Η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής υδρογόνου από ΑΠΕ στον κόσμο

27 Αυγούστου 2015

ydrogono-ape-germania-124184Οι δημοτικές αρχές της πόλης Μάιντς στη Γερμανία συνεργάστηκαν με την εταιρεία χημικών Linde, τη Siemens, και ένα τοπικό πανεπιστήμιο για τη δημιουργία της μεγαλύτερης εγκατάστασης παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον κόσμο.

Μετά από έρευνα που χρηματοδοτήθηκε με 17 εκατομμύρια ευρώ, η νέα μονάδα εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες. Η μονάδα λαμβάνει πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας, από κοντινές ανεμογεννήτριες, για την παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης. Το σύστημα μπορεί να μετατρέψει έως έξι μεγαβάτ ηλεκτρικής ισχύος τη φορά.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο αποθήκευσης, και φορτηγά θα προμηθεύουν κοντινούς σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου με «πράσινο» υδρογόνο από τη μονάδα. Η ποσότητα υδρογόνου που παράγεται είναι αρκετή για την παροχή ενέργειας σε περίπου 2.000 αυτοκίνητα κυψελών καυσίμου.

Βέβαια προς το παρόν, η Γερμανία δε διαθέτει αυτοκίνητα κυψελών καυσίμου υδρογόνου. Η Toyota έχει ξεκινήσει πρόσφατα την παραγωγή τους και η τιμή αναμένεται να είναι τουλάχιστον 80.000 ευρώ στη Γερμανία. Ωστόσο δοκιμές πραγματοποιούνται συνεχώς, όπως σε οκτώ λεωφορεία στο Αμβούργο που κινούνται με κυψέλες καυσίμου.

Εξάλλου στην Καλιφόρνια διατίθενται ήδη στην αγορά αυτοκίνητα κυψελών καυσίμων από τη Hyundai, με τις Toyota και Honda να ακολουθούν τους επόμενους μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μοντέλα αυτά θα συνοδεύονται από δωρεάν καύσιμα για διάστημα έως και τρία έτη.

Παρά το περιορισμένο επιχειρηματικό ενδιαφέρον σήμερα, το υδρογόνο αποτελεί τη βέλτιστη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας για την εποχιακή αποθήκευση ενέργειας και την αντικατάσταση του πετρελαίου για τη μετακίνηση μεγάλων αποστάσεων.

Πηγή: Econews.gr

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad