Χίος: Φωτισμός κόμβου διέλευσης οχημάτων με τη βοήθεια των φωτοβολταϊκών

7 Αυγούστου 2015

hiosΣτην αντικατάσταση των στύλων φωτισμού δρόμου με αυτοφωτιζόμενους λαμπτήρες προχώρησε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στις Καρυές της Χίου. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται φωτισμός κόμβου διέλευσης οχημάτων με τη χρήση φωτοβολταϊκών.

Η αρχή έγινε με τον κόμβο των Καρυών, όπου τοποθετήθηκαν 19 φωτιστικά σώματα, που θα παρέχουν επαρκή φωτισμό κατά τις νυχτερινές ώρες αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια. Τα φωτιστικά σώματα είναι αυτόνομα, χωρίς καμία απολύτως σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ κι έχουν αυτονομία 5 ημερών. Μέσω των ηλιακών κατόπτρων η ενέργεια αποθηκεύεται σε μπαταρίες, οι οποίες παρέχουν στο φωτιστικό σώμα τη σχετική αυτονομία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της τροφοδοσίας τον χειμώνα, που οι μέρες με ήλιο είναι ελάχιστες.

«Προχωράμε σε ένα νέο εγχείρημα όπου αντικαθιστούμε τους γνωστούς στύλους με αυτοφωτιζόμενους λαμπτήρες. Είναι κάτι το οποίο ευελπιστούμε να αποδώσει ώστε να προχωρήσουμε στην προμήθεια κι άλλων τέτοιων σωμάτων. Επί του παρόντος δεν μπορεί να γίνει απολογισμός για τα οφέλη σε επίπεδο αριθμών, όμως είναι προφανές ότι αυτά υπάρχουν αν υπολογίσει κανείς ότι ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν έχουμε δει κόμβους να φωτίζονται άσκοπα την ημέρα σπαταλώντας έτσι πολύτιμους ενεργειακούς πόρους», ανέφερε σχετικά με το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Στ. Κάρμαντζης.

Πηγή: energypress

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad