Κ. Χατζημπίρος: Χρειάζεται έμφαση στα μεγάλα αιολικά και την αντλησιοταμίευση

26 Ιουνίου 2015

hatzimpirosΚαμία άλλη χώρα όσο η Ελλάδα δεν ωφελείται από την ευρωπαϊκή πολιτική ενέργειας και την υπό διαμόρφωση ενεργειακή αγορά, υπογράμμισε μιλώντας στο σημερινό συνέδριο της A-Energy ο καθηγητής του ΕΜΠ και πολιτικός υπεύθυνος Περιβάλλοντος για το Ποτάμι, κ. Κίμων Χατζημπίρος, επισημαίνοντας ότι η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να γίνει εξαγώγιμο προϊόν.

Για τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ, ανέφερε ότι η χώρα μας πρέπει να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και κυρίως την ενεργειακή και περιβαλλοντική νομοθεσία, «γιατί μας συμφέρει» και προσέθεσε ότι αν υπάρχουν συγκεκριμένες ευρωπαϊκές απαιτήσεις, πρέπει να γίνουν αποδεκτές, αφού προηγηθεί διάλογος ώστε να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα.

Ο κ. Χατζημπίρος έδωσε έμφαση, κατά την ομιλία του, στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, καθώς, όπως είπε, τα μεγάλα έργα πρέπει να είναι τα μεγάλα αιολικά πάρκα και η αντλησιοταμίευση. Σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ, επισήμανε, υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης ισχύος 1 GW ως το 2020, ενώ με νέα έργα είναι τεχνικά δυνατό να προστεθεί νέα ισχύς ως 5 MW μέχρι το 2030.

Σε ό,τι αφορά τις τοπικές αντιδράσεις που παρατηρούνται σε ορισμένες περιπτώσεις, είπε ότι χρειάζεται συστηματική ενημέρωση και αυξημένα αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτό το σημείο, υπογράμμισε, τα νέα έργα θα πρέπει να είναι κυρίως υπεράκτια, ενώ, όπως ανέφερε, στις πλωτές εγκαταστάσεις υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης ισχύος ως 15 GW.

Για τη διαχείριση απορριμμάτων, είπε ότι χρειάζονται μικρές εγγυημένες ποσότητες για τις νέες μονάδες που σχεδιάζονται και όχι να περιλαμβάνεται το σύνολο των απορριμμάτων και μάλιστα με βάση μεγέθη που έχουν υπολογισθεί σε εποχές προ της κρίσης. Τα απορρίμματα πρέπει να διαχειρίζονται με διαλογή στην πηγή και να ανακυκλώνονται, σημείωσε και υποστήριξε ότι η ιδιωτική διαχείριση είναι πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με το κράτος ή τους δήμους.

Πηγή: energypress

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad