Η Κίνα μετατρέπει τα ανθρώπινα περιττώματα σε «μαύρο χρυσό»

3 Φεβρουαρίου 2015

κατάλογοςΟ Χέινς-Πίτερ Μανγκ είναι γερμανός μηχανικός και έχει μία εμμονή: να μετατρέπει τα ανθρώπινα περιττώματα σε «χρυσό». Και η Κίνα, υποστηρίζει, αποτελεί αυτή τη στιγμή τον νούμερο ένα προορισμό για να μάθει πώς μπορεί να το κάνει.

Ηδη, μία ολοένα αυξανόμενη ποσότητα βοθρολυμάτων της Κίνας μετατρέπεται σε λίπασμα και βιοαέριο. Στο Πεκίνο μόνο εκτιμάται ότι επεξεργάζονται περίπου 6.800 ανθρώπινων περιττωμάτων την ημέρα – ποσότητα αρκετή για να γεμίσουν περίπου τρεις πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Παράλληλα, η οικονομική άνοδος της Κίνας κατά την τελευταία δεκαετία έχει οδηγήσει στη μεγαλύτερη μετανάστευση στην ανθρώπινη Ιστορία. Το 2013, ο αριθμός των κατοίκων των αστικών κέντρων έφθασε τα 731 εκατομμύρια, ξεπερνώντας τον αγροτικό πληθυσμό κατά περισσότερα από 100 εκατομμύρια. Η τεράστια αυτή μετακίνηση έχει, μεταξύ άλλων, δύο σημαντικές συνέπειες: αφενός την έλλειψη νερού στις βόρειες επαρχίες και αφετέρου τη ρίψη μεγάλων ποσοτήτων βοθρολυμάτων στους ποταμούς του Νότου.

Η νέα πραγματικότητα αναγκάζει τους υπεύθυνους για τον σχεδιασμό των πόλεων να αναζητήσουν δημιουργικούς τρόπους για την αντιμετώπιση των βοθρολυμάτων. Η τάση επαναπροσδιορισμού και μετατροπής των ανθρώπινων περιττωμάτων σε ενεργειακές πηγές ή λιπάσματα επεκτείνεται ραγδαία σε όλη τη χώρα. Ο 57χρονος Μανγκ παρακολουθεί από κοντά όλη τη διαδικασία και μελετά το μοντέλο το οποίο, όπως λέει στο πρακτορείο Bloomberg, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλα μέρη του κόσμου.

«Ο κόσμος έχει πολλά να μάθει από την Κίνα και τον τρόπο που αξιοποιεί τα απόβλητά της», επισημαίνει. Αυτήν την περίοδο, ο Μανγκ εργάζεται με μεταπτυχιακούς φοιτητές πάνω σε οικολογικά έργα αποχέτευσης στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου. «Χωρίς ταμπού για την επαναχρησιμοποίηση των περιττωμάτων, και με όλο και περισσότερους ανθρώπους που μετακινούνται προς τις πόλεις, παρουσιάζεται μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία», υπογραμμίζει.

Παγκοσμίως, χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές για τον χειρισμό των ανθρώπινων περιττωμάτων: σε ορισμένες πόλεις καταλήγουν στα ποτάμια, ενώ αλλού αποτεφρώνονται ή θάβονται. Προσπάθειες ωστόσο προκειμένου να αξιοποιηθούν τα ανθρώπινα περιττώματα πραγματοποιούνται και σε άλλες χώρες εκτός από την Κίνα.

Τα τελευταία χρόνια, το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιντς έχει επενδύσει 1,5 εκατ. δολάρια σε ένα σχέδιο έρευνας σχετικά με την παραγωγή βιοντίζελ από ανθρώπινα περιττώματα, στην Γκάνα. Επενδύει επίσης σε μία οικογενειακή μονάδα βιοαερίου, η οποία επεξεργάζεται ανθρώπινα απόβλητα στην Ταϊλάνδη και την Ινδία, ενώ πρόσφατα, ήπιε δημοσίως νερό από κόπρανα.

Το ειδικό εργοστάσιο, το οποίο μετατρέπει τα ανθρώπινα κόπρανα σε πόσιμο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και λίπασμα για τα φυτά, είναι η επόμενη ανθρωπιστική επένδυση του Μπιλ Γκέιτς σε χώρες της Αφρικής.

Πηγή: Τα Νέα Online

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad