Η καύση σκουπιδιών στο «εναλλακτικό» μοντέλο Δούρου | Οι προτάσεις που… έπεσαν στο τραπέζι

16 Φεβρουαρίου 2015

49-1-thumb-large«Φωτιά στα σκουπίδια» βάζει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Ενα χρόνο μετά την επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητάς της από τον ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Φεβρουάριο και αφού στο μεσοδιάστημα μιλούσε γενικώς για «εναλλακτικό» μοντέλο με ανακύκλωση, πρόληψη και επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων, οργάνωσε τριήμερο διεθνές συνέδριο προκειμένου να ακουστεί πόσο… αναπόφευκτη είναι η καύση-ενεργειακή αξιοποίησή τους.

Το είπαν πολλοί από τους ομιλητές ως εμπειρογνώμονες ή εκπρόσωποι δήμων του εξωτερικού που εφαρμόζουν τέτοιες μεθόδους στη χώρα τους. Στην ολοκλήρωση του συνεδρίου όμως το δήλωσε ξεκάθαρα η αντιπεριφερειάρχης Εργων-Υποδομών, Βασιλική Λάσκαρη, η οποία, αφού επικαλέστηκε τον «πατριωτισμό των Ελλήνων» και τον «ενθουσιασμό που επικρατεί αυτή την εποχή», είπε: «Προτείνουμε ένα άλλο μοντέλο το οποίο θα βασίζεται σε αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες:

1. Πρόληψη ώστε να παράγονται λιγότερα απορρίμματα με παιδεία και πολιτική συνειδητοποίηση.

2. Επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση στην πηγή σε κάδους και πράσινα σημεία.

3.  Κομποστοποιηση των βιολογικών αποβλήτων με αρχή από τα κλαδέματα των δήμων.

4. Ενεργειακή αξιοποίηση, ανάκτηση υλικών και τελική διάθεση».

Ο όρος «ενεργειακή αξιοποίηση» αναφέρθηκε εκείνη τη στιγμή για πρώτη φορά από άνθρωπο της Περιφέρειας, ενώ η περιφερειάρχης κ. Δούρου, που δεν ήταν παρούσα και είχε μιλήσει μόνο στην έναρξη των εργασιών, αναφέρθηκε σε «ανακύκλωση, ανάκτηση και τελική διάθεση». Ακόμη πιο κάθετος ήταν ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, που στη δική του παρέμβαση χρησιμοποίησε μόνον τους όρους «διαχωρισμός, ανακύκλωση, πρόληψη», ενώ δήλωσε πως θα πάψουν «οι μεγάλες μπίζνες» με τα σκουπίδια.

Και ποιο είναι το πρόβλημα με την καύση-ενεργειακή αξιοποίηση για παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας; Εδώ ξεκινά μια συζήτηση που είναι τεράστια και αφορά γενικότερα τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται. Λίγο πριν την κ. Λάσκαρη είχαν μιλήσει ο καθηγητής ΕΜΠ και πρώην υποψήφιος με τους ΑΝ.ΕΛ. Ν. Μαρκάτος και ο πρώην δήμαρχος Πειραιά Στέλιος Λογοθέτης. Ο πρώτος που έχει προσεγγίσει πλέον το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην «κυβέρνηση της ελπίδας» και μίλησε για «δαιμονοποίηση των μεθόδων θερμικής επεξεργασίας». Ο κ. Λογοθέτης, που φαίνεται να ξεπερνά τις πολιτικές συνέπειες των περιπετειών που είχε με τη Δικαιοσύνη στη δεκαετία του 2000, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και πρότεινε συγκεκριμένη τεχνολογία καύσης, την «αεριοποίηση πλάσματος». Σημειώνεται ότι η κ. Λάσκαρη υπήρξε στενή συνεργάτις του κ. Λογοθέτη.

Την περίοδο των μεγάλων συγκρούσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων (2011-2012) με τους κατοίκους της Κερατέας και την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου υπέρ της «αεριοποίησης πλάσματος» είχε μιλήσει ως περιφερειακός σύμβουλος Αττικής εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ. ο Αδωνις Γεωργιάδης. Την καύση ως μέθοδο γενικότερα προωθούσαν ο όμιλος Μπόμπολα και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων Ε. Καλογήρου, ενώ οι τότε εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων έδειχναν πως δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν τέτοιες λύσεις. Στο τριήμερο συνέδριο Δούρου πάντως που ολοκληρώθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ο κ. Καλογήρου πήρε τρεις φορές το λόγο, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Λεωνίδας Μπόμπολας, ήταν παρών την πρώτη μέρα των εργασιών χωρίς να μιλήσει.

Η εξίσωση που καλούνται διεθνώς να λύσουν όσοι ασχολούνται με τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι πολύπλοκη. Πρώτο ζητούμενο είναι να μη θάβονται αδιακρίτως τα σκουπίδια όπως ακόμη συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου η ανακύκλωση δεν ξεπερνά το 18%. Στόχος είναι δηλαδή να επαναχρησιμοποιούνται όσο γίνεται περισσότερα σκουπίδια ως υλικά με αξία. Για να συμβεί αυτό, οργανώνονται διάφορα συστήματα ανακύκλωσης: είτε με διαλογή στην πηγή (σε κάθε νοικοκυριό) είτε με διαχωρισμό σε κάποια κεντρική μονάδα. Στην πρώτη περίπτωση, χρειάζεται οργάνωση και εκπαίδευση κάθε πολίτη ώστε να φεύγουν ξεχωρισμένα τα χαρτιά, το γυαλί, τα μέταλλα, τα πλαστικά και ο μεγάλος όγκος των οργανικών (αποφάγια, κήπος κ.λπ.) που μπορούν να γίνουν κομπόστ. Στη δεύτερη, μπορεί τα ανακυκλώσιμα να φεύγουν ανακατωμένα και τη δουλειά να αναλαμβάνει μετά ο διαχειριστής της κεντρικής μονάδας. Πόσα σκουπίδια μπορεί να γλιτώσουν έτσι από το πέταμα; Εδώ οι γνώμες των ειδικών διίστανται. Αλλοι ανέφεραν ότι μπορεί να μένει ελάχιστο υπόλειμμα (1-5%), άλλοι όμως ότι αποκλείεται να είναι κάτω από 25-50%. Τι θα γίνεται λοιπόν με το «άχρηστο υπόλειμμα»; Εδώ έρχονται όσοι υποστηρίζουν την καύση, που λένε ότι με τον κατάλληλο τρόπο μπορεί να παράγεται και να πωλείται ενέργεια «χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος» και να μένει μετά ελάχιστη στάχτη για θάψιμο. Τα ερωτήματα από εκεί και πέρα είναι πόσο θα έχουν κοστίσει όλα αυτά, δηλαδή πόσο θα πληρώνει ο δημότης αλλά και ποιος θα ωφελείται από όλη τη διαδικασία…

Ο δήμαρχος Κερατέας την εποχή των συγκρούσεων με τα ΜΑΤ, Σταύρος Ιατρού, που συνόψισε τα συμπεράσματα, αναφέρθηκε στην «ενεργειακή αξιοποίηση» μόνο για να πει ότι όσοι διαφωνούν θα μπορούσαν να έρθουν να μιλήσουν στο συνέδριο.

Με αυτά και με εκείνα, η καύση των απορριμμάτων μπήκε στην κουβέντα, αλλά το ακριβές μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει η κ. Δούρου στη διαχείριση των απορριμμάτων παραμένει ακόμη άγνωστο. Ο χρόνος πιέζει καθώς ο ΧΥΤΑ Φυλής γεμίζει απορρίμματα και οι διαδικασίες που απαιτούνται πριν γίνει οτιδήποτε είναι χρονοβόρες.

* Άρθρο του Άρη Χατζηγεωργίου

Πηγή: e-typos.com

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad