Η ενέργεια στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

4 Φεβρουαρίου 2015

energeia-russia-europe-570Το θέμα της ενέργειας βρίσκεται πολύ συχνά στην ατζέντα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα θέμα, το οποίο πέραν των άλλων γενικότερων διαστάσεων που μπορούν να απασχολούν τους Ευρωπαίους Εταίρους, για την Κύπρο έχει τα τελευταία χρόνια και μια ξεχωριστή σημασία. Από την άποψη ότι κάποια στιγμή, το κυπριακό φυσικό αέριο, μπορεί να αποτελέσει μέρος της ενεργειακής κάλυψης χωρών της Ευρώπης.

Όπως αναφέρεται σε ενημέρωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, η ΕΕ βρίσκεται σε έναν συνεχή κίνδυνο διακοπής του ενεργειακού της εφοδιασμού, καθώς, όπως επισημένεται από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας στις επιτροπές Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Maroš Šefčovič το 10% των νοικοκυριών της δεν μπορεί να υποστηρίξει κατάλληλες εγκαταστάσεις θέρμανσης και έτσι σπαταλάται πολλή ενέργεια. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος παρουσίασε το όραμά του για ενεργειακή ένωση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες αλλά και μελλοντικές προκλήσεις, ενώ άκουσε τις προτεραιότητες και τις ανησυχίες των ευρωβουλευτών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, ο κ. Šefčovič, ανακοίνωσε ότι το τελικό κείμενο θα παρουσιαστεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και θα συμπεριλαμβάνει τη διαπραγματευτική θέση της ΕΕ για την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι, καθώς και νομοθετικές προτάσεις για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων της ΕΕ για το 2030.

Στο τέλος της συνάντησης, ο Jerzy Buzek της ομάδας του ΕΛΚ από την Πολωνία επικεφαλής της επιτροπής Ενέργειας του ΕΚ, δήλωσε ότι «το πιο σημαντικό πράγμα στο άμεσο μέλλον είναι η εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου από τα κράτη μέλη».

Ο Λετονός ευρωβουλευτής Krišjānis Kariņš του ΕΛΚ, εξέφρασε αμφιβολίες για την αξιοπιστία των προμηθειών του φυσικού αερίου της Ρωσίας. «Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις διαδρομές εφοδιασμού και τις πηγές», δήλωσε ο κ. Šefčovič, δείχνοντας το φυσικό αέριο της περιοχής της Κασπίας και τονίζοντας τα κοιτάσματα αερίου στην περιοχή της Μεσογείου.

Ο Dan Nica της ομάδας των Σοσιαλιστών της Ρουμανίας και η Kateřina Konečná της Ευρωπαϊκής Αριστεράς από την Τσεχία, ήθελαν να μάθουν πώς οι νέες προτάσεις θα βοηθήσουν στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου. Ο κ. Šefčovič, τόνισε την ενεργειακή απόδοση μέσω οικολογικού σχεδιασμού και την ενεργειακή σήμανση που «πρέπει να ανανεωθεί», ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ μπορεί να στηρίξει και την ανακαίνιση κτηρίων.

Όσον αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο Bas Eickhout των Πράσινων της Ολλανδίας, δήλωσε ότι «η κλιματική αλλαγή και η πράσινη ενέργεια πρέπει να πάνε μαζί». Ο Morten Helveg Petersen της ομάδας των Φιλελευθέρων της Δανίας, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβεβαιώσει ότι το ΕΚ ως συνομοθέτης, μπορεί να λάβει αποφάσεις.

Στις 5 και 6 Φεβρουαρίου, ταξιδεύει για την Άγκυρα πενταμελής αντιπροσωπεία του ΕΚ, στην οποία θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Elmar Brok και ο Jerzy Buzek. Εκεί, θα συζητήσουν μαζί με εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων και Τούρκους ομολόγους τους, ενεργειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής απόδοσης και της ασφάλειας εφοδιασμού.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad