Γιατί το φθηνό πετρέλαιο δεν μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των ΑΠΕ

2 Φεβρουαρίου 2015

Από τα μέσα του περασμένου Ιούλη, η τιμή του πετρελαίου έχει σημειώσει πτώση της τάξης άνω του 50%. Μόλις πριν 5 χρόνια, μια τέτοια «βουτιά» στα ορυκτά καύσιμα θα είχε οδηγήσει την αγορά των ΑΠΕ σε τροχιά πτώχευσης, σχολιάζει σε πρόσφατο δημοσίευμά του το Bloomberg.

Με αφορά την κατακόρυφη πτώση της τιμής του πετρελαίου, το διεθνές ειδησεογραφικό αναλύει τους 7 λόγους που το φθηνό πετρέλαιο δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει την ανθρωπότητα από την μετάβασή της στην «καθαρή» ενέργεια.

1. Ο ήλιος δεν ανταγωνίζεται με το πετρέλαιο

Το πετρέλαιο είναι για τα αυτοκίνητα. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι για την ηλεκτρική ενέργεια. Οι δύο μορφές ενέργειας πραγματικά δεν ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Το πετρέλαιο είναι πάρα πολύ ακριβό για να τροφοδοτήσει το ηλεκτρικό δίκτυο, ακόμη και με τιμή κάτω των $ 50 το βαρέλι.

Αντ “αυτού, η ηλιακή ενέργεια ανταγωνίζεται τον άνθρακα, το φυσικό αέριο, τα υδροηλεκτρικά και τα πυρηνικά. Τα φ/β συνεισφέρουν λιγότερο από 1% στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα, αλλά ως το 2050 θα κατασταθούν η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

«Δεν θα μπορούσε κανείς να ανακόψει την ανοδική πορεία της ηλιακής ενέργειας αυτή τη στιγμή, όσο και να επιθυμεί πραγματικά» σχολιάζει η Jenny Chase, επικεφαλής αναλύτρια του Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

2. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν να αυξάνονται

Η πραγματική απειλή για τις ΑΠΕ δεν είναι φθηνό πετρέλαιο, αλλά η φθηνή ηλεκτρική ενέργεια. Στις ΗΠΑ, το άφθονο φυσικό αέριο έχει κάνει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εξαιρετικά φθηνή. Γιατί, λοιπόν, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος εξακολουθεί να αυξάνονται;

-1x-1

Τα καύσιμα δεν είναι το μόνο «συστατικό» σε έναν λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι πληρώνουν για να φτάσει το ρεύμα από την ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στο σπίτι τους. Τα τελευταία χρόνια, το συγκεκριμένο κόστος έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Οι ετήσιες επενδύσεις στο δίκτυο τετραπλασιαστεί από το 1980, σε 27 δισ. δολ. το 2010, σύμφωνα με έκθεση της Deutsche Bank. Αυτός είναι και ένας από τους κυριότερους λόγους που τα οικιακά φ/β έχουν γίνει ιδιαιτέρως ελκυστικά για το καταναλωτικό κοινό.

3. Οι τιμές φ/β εξακολουθούν να αυξάνονται

Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται ξεκάθαρα γιατί τα φ/β θα κυριαρχήσουν σύντομα στον «κόσμο» της ενέργειας. Αποτελούν μια τεχνολογία, σχολιάζει το Bloomberg, δεν είναι καύσιμο. Όσο περνάει ο καιρός, η αποδοτικότητα των φ/β αυξάνεται και οι τιμές πέφτουν.

-1x-1-2

Μάλιστα, ο Michael Park, αναλυτής της Sanford C. Bernstein, έχει έναν όρο για την παραπαίουσα σχέση τιμής μεταξύ της φ/β και ορυκτών καυσίμων, το «Terrordome». Το γράφημα δείχνει πως διαμορφώνεται η τιμή ενέργειας από διάφορες πηγές, από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 μέχρι το 2012. Φαίνεται ξεκάθαρα η κατακόρυφη άνοδος της τιμής των φ/β. Σύμφωνα μάλιστα με τον Park, οι τιμές πέφτουν τόσο γρήγορα που σύντομα τα φ/β θα είναι φθηνότερα από τα ορυκτά καύσιμα, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο.

4. Το φθηνό πετρέλαιο δεν θα σταματήσει την αύξηση πωλήσεων ηλεκτρικών ΙΧ

Σύμφωνα με το Bloomberg, το φθηνό πετρέλαιο δεν αποτελεί απειλή για τα ηλεκτρικά οχήματα. Σε έρευνά του το BNEF, έχει επισημάνει ότι οι πωλήσει των ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά το 1/3 το 2014. Ήδη από το 2010, δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ της τιμής της βενζίνης και της τιμής πώλησης ενός ηλεκτρικού οχήματος, σχολιάζει το BNEF. Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί η Κίνα, η κυβέρνηση της οποίας προχωρά στην απτή στήριξη των οχημάτων αυτών, θέλοντας να αποσυμφορήσει την ατμόσφαιρα της χώρας.

-1x-1-3

5. Οι τιμές άντλησης πετρελαίου δεν έχουν επηρεαστεί

Όπως σχολιάζεται στο δημοσίευμα, οι τιμές άντλησης πετρελαίου έχουν μείνει ανεπηρέαστες σε Μαλαισία, Ινδονησία και Ταϊλάνδη. Υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες εκδοχές, σύμφωνα με το Bloomberg, που οφείλονται για το χάσμα τιμών.

Πρώτον, μια σειρά από χώρες, όπως η Ινδία και η Ινδονησία, έχουν χρησιμοποιήσει την πτώση των τιμών ως κάλυμμα για περικοπή των επιδοτήσεων στη βενζίνη. Δεύτερον, χώρες όπως η Κίνα, αποκόμισαν κέρδη από το φθηνότερο πετρέλαιο αυξάνοντας τους φόρους στη βενζίνη.

-1x-1-4

Δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι τα ορυκτά καύσιμα υπερτερούν στις επιδοτήσεις έναντι των ΑΠΕ με ποσοστό 6 προς 1! Η μείωση του χάσματος των επιδοτήσεων είναι ένας από τους πιο σίγουρους τρόπους για την μετάβαση των αγοράς σε «καθαρότερες» μορφές ενέργειας.

6. Η τιμή του πετρελαίου δεν θα μείνει για πάντα χαμηλή

Η ιστορία της τιμής του πετρελαίου ακολουθεί έναν «χρυσό κανόνα»: Ότι κατεβαίνει, σύντομα θα ανέβει. Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, εντοπίστηκαν επενδυτικά έργα σχεδόν 1 τρισ. δολ. στον κλάδο του πετρελαίου που δεν είναι πλέον κερδοφόρα. Οι Αμερικάνοι drillers έχουν βάλει στο «ρελαντί» την εξόρυξη πετρελαίου, για να μειωθεί η προσφορά, αναμένοντας σύντομα την αύξηση της τιμής.

Το πετρέλαιο ίσως και να μην επιστρέψει ποτέ ξανά στα 100 δολάρια το βαρέλι, είχε δηλώσει ο δισεκατομμυριούχος Σαουδάραβας πρίγκιπας Alwaleed Bin Talal Al Saud. Ακόμα κι έτσι, οι ειδικοί προβλέπουν ότι η τιμή του πετρελαίου θα παραμένει στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για να σημειώσει άνοδο μετά την παρέλευση 1 ή 2 ετών. Εν αντιθέσει με το πετρέλαιο, η τιμή των ΑΠΕ είναι προβλέψιμη και πάντα βαίνει κατιούσα. Η ηλιακή ενέργεια θα είναι πάντα φθηνή, ίσως και φθηνότερη, εάν τελικά οι προβλέψεις της Deutsche Bank βγουν αληθινές.

7. Οι επενδύσεις σε «καθαρή» ενέργεια συνεχώς αυξάνονται

Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην «καθαρή» ενέργεια αυξήθηκαν κατά 16% πέρυσι, στα 310 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το BNEF. Οι ΗΠΑ και η Κίνα κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία το Νοέμβριο για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου. Ο Πάπας Φραγκίσκος ετοιμάζει εγκύκλιο για την κλιματική αλλαγή, με επιστολή του προς όλους τους επισκόπους ανά τον κόσμο, όπου θα διοχετευθεί σε περισσότερους από 1,2 δισ. Καθολικούς. Επίσης, μπορεί να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής των κορυφαίων θρησκευτικών ηγετών με αφορμή τη Διάσκεψη για το κλίμα που θα γίνει τον προσεχή Δεκέμβριο στο Παρίσι.

Καταλήγοντας το Bloomberg σημειώνει ότι αυτές οι συνομιλίες αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για τον περιορισμό των ζημιών που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή.

-1x-1-5

Πηγή: energypress

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad