Γη σε «Εμπύρετη» Κατάσταση: ΑΠΕ – Εναλλακτικά Καύσιμα – Πράσινη Ενέργεια

13 Μαρτίου 2015

athens_energy_forum_2015_interniΗ καθαρή «πράσινη» ενέργεια. Η θερμοκρασία της γης και η κλιματική αλλαγή. Τα Βιοκαύσιμα, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι εναλλακτικοί φιλικοί προς το περιβάλλον τρόποι μεταφοράς. Όλα περιλαμβάνονταν στη θεματολογία των δύο καταληκτικών πάνελ του διήμερου Athens Energy Forum 2015 – Energy Security & Cooperation, (Ενεργειακή Ασφάλεια και Συνεργασία), που ολοκληρώθηκε χθες νωρίς το απόγευμα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στο μεγάλο ενεργειακό Forum, που διοργανώθηκε από τους International New York Times, ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα από τους εξειδικευμένους ομιλητές. «Η θερμοκρασία της γης ανεβαίνει. Όσοι είναι κάτω από τα τριάντα δεν έχουν να θυμηθούν έναν μήνα, ο οποίος να μην ήταν ζεστότερος, από τους αντίστοιχους των προηγούμενων ετών. Γιατί δεν έχουν ζήσει τέτοιο μήνα. Η θερμοκρασία της γης ανεβαίνει».

Την οδυνηρή αλήθεια για τον «πυρετό» της Γης, επισήμανε κατά την εισήγησή του, ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Δρ. Ιωάννης Τσιπουρίδης , προσθέτοντας πως ο στόχος για την αξιοποίηση των Φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα έχει επιτευχθεί και υπενθυμίζοντας, ότι το Αιγαίο είναι ένας αληθινός Παράδεισος για τις ΑΠΕ, καθώς τα νησιά πληρούν και με το παραπάνω τις προϋποθέσεις, για παραγωγή ενέργειας ανανεώσιμων πηγών. «Είμαστε πλούσια χώρα, ως προς τις πηγές ΑΠΕ. Ιδανική για να παράγουμε και να χρησιμοποιούμε «καθαρή ενέργεια. Μπορούμε να επιτύχουμε αυτά που πρεσβεύουν και υπηρετούν διεθνούς κύρους και επιρροής περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις, όπως η WWF και η Greenpeace», κατέληξε.

Τη σημασία, τη χρήση, και τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα των εναλλακτικών καυσίμων, ανέλυσε κατά την ομιλία του, ο Δρ. Σωτήρης Φώλιας, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιοκαυσίμων και Βιομάζας, τονίζοντας την αναγκαιότητα της διάδοσης της χρήσης τους και την εξέλιξη σε ότι αφορά τις μεθόδους παραγωγής τους. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που ανέφερε στην εισήγησή του, ο Δρ. Σωτήρης Καπέλλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, (ΣΕΦ) και Διευθυντής Ανάπτυξης της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες,ο οποίος τόνισε πως μπορούμε πλέον να παράγουμε βιοκαύσιμα, όχι χρησιμοποιώντας τα παράγωγα, αλλά τα απορρίμματα του γεωργικού τομέα.

Για το φυσικό αέριο και τα εναλλακτικά καύσιμα γενικότερα στις μετακινήσεις μίλησε ο Δρ. Μάριος Βαλιαντής, διευθυντής Κέντρου Πράσινης Ανάπτυξης και Ενεργειακής Πολιτικής και επικεφαλής Προγραμμάτων Διαχείρισης Ενέργειας, Υδρογονανθράκων και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, επισημαίνοντας ότι τα εναλλακτικά καύσιμα, ( LPG, Φυσικό Αέριο, βιοκαύσιμα, Υδρογόνο), είναι πολύ καθαρότερα από τα συμβατικά καύσιμα, «όχι βέβαια όσο καθαρή είναι η ενέργεια, που παράγεται από τις ΑΠΕ, αλλά σαφώς καθαρότερα από τα συμβατικά καύσιμα», όπως ανέφερε.

Ο κ. Βαλιαντής ανέφερε, ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη κυκλοφορούν ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα εναλλακτικών καυσίμων, ενώ η διάδοσή της χρήσης τους, αποτελεί κοινό ευρωπαϊκό στόχο. «Ήδη οι μεγάλες και πιο γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες, στο σύνολό τους σχεδόν, κατασκευάζουν και έχουν ρίξει στην αγορά μοντέλα αυτοκινήτων, που κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα», κατέληξε.

* της Μίρκας Γιαννούλη

Πηγή: Energia.gr

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad