Φρένο στα φαραωνικά σχέδια, για ανάπτυξη ανεμογεννητριών στην Αμανή

19 Μαρτίου 2015

anemog-xaland-1Φρένο σε οποιαδήποτε σκέψη ανάπτυξης βιομηχανικών πάρκων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή της Αμανής, έβαλε το βράδυ της Δευτέρας, με ομόφωνη απόφασή του, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Χίου.

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε το δεύτερο στάδιο της χωροταξικής μελέτης (ΣΧΟΟΑΠ), όπου οι μελετητές ανέλυσαν και τις όποιες αλλαγές προήλθαν βάση τις παρατηρήσεις που δέχθηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, μεταξύ των οποίων και η συγκεκριμένη αναστολή της ανάπτυξης ΒΑΠΕ.

Με την απόφαση αυτή διαφώνησε, αρχικά, η παράταξη του κ. Πολύδωρου Λαμπρινούδη που ζήτησε διευκρινίσεις από την δημοτική αρχή ειδικά γι΄ αυτό το σημείο της μελέτης. «Έχουμε ευθύνη και απέναντι στις επόμενες γενιές, αφού μια σημερινή απαγόρευση θα την βρουν μπροστά τους εκείνοι χωρίς να έχουν το δικαίωμα επιλογής», τόνισε και κάλεσε τους μελετητές και το δημοτικό συμβούλιο να αναρωτηθούν «αν πρέπει στην Αμανή να εκτρέφουμε μόνο κουκουβάγιες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος κ. Μανώλης Βουρνούς, η απαγόρευση θα ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης που θα πρέπει να συνταχθεί για το τμήμα Natura στην Αμανή και η οποία θα απαντήσει οριστικά σε τέτοια ζητήματα. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρχει εξέλιξη στον συγκεκριμένο στόχο, αφού ήδη βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Περιβάλλοντος, αναζητώντας τον τρόπο που θα προχωρήσει ο σχεδιασμός αυτός.

Οι διευκρινίσεις αυτές ικανοποίησαν και την μείζονα αντιπολίτευση κι έτσι η μελέτη έτυχε τελικά της ομόφωνης αποδοχής του δημοτικού συμβουλίου, αφού και η Χιακή Συμπολιτεία νωρίτερα είχε κάνει αποδεκτές με ενθουσιασμό τις αλλαγές που προέκυψαν. «Οι περισσότερες από αυτές ήταν δικές μας παρατηρήσεις», σχολίασε η κα Δέσποινα Τσαρδάκα.

Πηγή: Αστραπάρης

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad