Ερώτηση στη Βουλή για τις ανεμογεννήτριες του Αγ. Γεωργίου

3 Ιουνίου 2015

vraxonisida_agios_georgiosΕρώτηση για την επένδυση της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που πρόκειται να εγκαταστήσει 23 γιγάντιες ανεμογεννήτριες στο ακατοίκητο νησί Αγιος Γεώργιος, που βρίσκεται στην είσοδο του Σαρωνικού Κόλπου, κατέθεσαν στη Βουλή 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Απευθυνόμενοι προς τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι αν και η συγκεκριμένη επένδυση έχει λάβει θετική έγκριση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από 28 υπηρεσίες 9 υπουργείων, έχει συγκεντρώσει και αρκετές διαμαρτυρίες είτε από περιβαλλοντικούς φορείς είτε από πολίτες, επισημαίνοντας αρκετά αμφιλεγόμενα σημεία.

Όπως αναφέρουν, σύμφωνα με παρατηρήσεις συλλογικών φορέων (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, «Φίλοι της Φύσης»), η βραχονησίδα μπορεί να μην κατοικείται από ανθρώπους, αλλά έχει ιδιαίτερο ρόλο στην προστασία της χλωρίδας και της πανίδας και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας -συγκεκριμένα, ως μεταναστευτικός σταθμός, χώρος αναπαραγωγής ή μόνιμο ενδιαίτημα για αρκετά είδη από μεταναστευτικά πουλιά και θαλασσοπούλια, λόγω της συγκεκριμένης θέσης της ανάμεσα στον Σαρωνικό Κόλπο και τις Δυτικές Κυκλάδες. Είναι προφανές ότι ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι αν ένα τέτοιας κλίμακας έργο εγκαταλειφθεί στο μέλλον, όπως συνέβη προ μερικών μηνών στη Μυτιλήνη, επισημαίνουν.

Οι βουλευτές ερωτούν για το εάν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το εν λόγω έργο και εάν στον εν λόγω φάκελο περιλαμβάνονται αδειοδοτήσεις του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Τουρισμού. Κι ακόμη, αν έχει δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στην τοποθεσία χωροθέτησης, καθώς και ένταξης στο τοπίο, βάσει των διατάξεων του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ.

Τέλος, ζητούν να μάθουν πώς σκοπεύουν τα αρμόδια υπουργεία να ελέγξουν τη νομιμότητα τυχόν οδικών και λιμενικών έργων στη βραχονησίδα, αφού βάσει σχετικής απόφασης της 20.01.2015 (α.π.951/96/22.01.2015, ΑΔΑ: 7ΕΜΩΗ-ΓΣΧ) από το υπουργείο Οικονομικών, ο αιγιαλός παραχωρείται για ήδη κατασκευασμένα έργα και όχι υφιστάμενα.

* του Τάσου Σαραντή

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad