Ενεργειακή ασφάλεια, ΑΠΕ και κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο των χωρών της G7

13 Μαΐου 2015

gabriel_0Πολύ θετικές είναι προοπτικές για την επίτευξη μιας συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή έως το τέλος του 2015, σύμφωνα τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων της Γερμανίας Sigmar Gabriel, μετά το πέρας της συνεδρίασης των Υπουργών Ενέργειας της «G7», που έγινε στο Αμβούργο.

Κατά την EurActiv Γερμανίας, ο Gabriel τόνισε στους συναδέλφους του ότι πρέπει να «διασφαλίσουμε ότι η παροχή ενέργειας έχει εξασφαλιστεί με βιώσιμο τρόπο σε παγκόσμια κλίμακα. Η κοινή συνισταμένη είναι ότι όλα τα κράτη επιδιώκουν τη σύναψη μιας επιτυχούς, διεθνούς συμφωνίας στο Παρίσι αναφορικά με τη προστασία του κλίματος ως τα τέλη του έτους».

Οι υπουργοί Ενέργειας της «G7» συμφώνησαν ομόφωνα ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Έρνστ Μονίζ τόνισε το αυξανόμενο κόστος της κλιματικής αλλαγής, το οποίο όπως είπε όλοι οι συνάδελφοί του αναγνώρισαν. «Νομίζω ότι οδεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση» είπε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ στο Παρίσι στα τέλη του 2015.

Όπως σημειώνει η EurActiv Γερμανίας, η ολοκλήρωση της διήμερης συνάντησης των Υπουργών Ενέργειας της «G7» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης των ευρωπαϊκών χωρών από τον άνθρακα και την ενεργειακή τους μετάβαση σε ένα καθαρότερο ενεργειακά μέλλον.

Κάνοντας το δικό του σχόλιο για τη συνάντηση του Αμβούργου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε θέματα ενέργειας δήλωσε ότι «όλοι συμφωνήσαμε ότι η ενεργειακή μας ασφάλεια εξαρτάται από το να ενισχύσουμε την αειφόρο ανάπτυξη. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι οι πολίτες μας θα έχουν ασφαλή, σταθερή και οικονομικά ανεκτή ενέργεια. Τα συγκεκριμένα βήματα που τέθηκαν στην πρωτοβουλία του Αμβούργου για την ενεργειακή ασφάλεια είναι πολύ σημαντικά για να μας βοηθήσουν να φτάσουμε εκεί».

Να αναφερθεί ότι, στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της ουκρανικής κρίσης και υπογραμμίσθηκε ότι οι διαφορές στα θέματα ενέργειας θα πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου, της διαφάνειας και της συνεργασίας.

Υπογραμμίσθηκε επίσης ότι οι ΑΠΕ, η ενεργειακή αποδοτικότητα και η εγχώρια παραγόμενη ενέργεια είναι τα μέσα με τα οποία τα συστήματα ενέργειας θα καταστούν ανθεκτικότερα έναντι του κινδύνου που προέρχεται από τις ενεργειακές πηγές και που αρκετές φορές χρησιμοποιείται ως εργαλείο πίεσης.

Υπενθυμίζεται ότι στη «G7» συμμετέχουν οι Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς και Ιαπωνία.

Πηγή: energypress

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad