Ενέργεια: Μια ρυθμιστική αρχή για την ΕΕ ζητά ο Γιούνκερ

5 Μαρτίου 2015

giounker_333328744Αποφασισμένος να ενισχύσει κάθε ενέργεια που θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ και θα «ρίξει» το ενεργειακό κόστος εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μιλώντας σε δείπνο που του παρέθεσε στο Βερολίνο ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) o κ. Γιουνκέρ χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους αναφορικά με τα πρόβλημα εξάρτησης και υψηλού κόστους ενέργειας, το οποίο αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία.

Χαρακτηρίζοντας ως παγίδα την εξάρτηση, τόνισε ότι στο αέριο, έξι ευρωπαϊκά κράτη εξαρτώνται 100% από μία και μοναδική χώρα (τη Ρωσία), ενώ το σύνολο της Ευρώπης είναι εξαρτημένο κατά 94% για τα καύσιμα μεταφορών.

Όσο για τη γερμανική βιομηχανία, είπε ότι πληρώνει τον ηλεκτρισμό 30% ακριβότερα και το φυσικό αέριο στη διπλάσια τιμή από ότι στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή χαλυβουργία δεν μπορεί να αντέξει για πολύ ακόμη αυτές τις τιμές. Για να καταλήξει πως «μπορούμε να τα κρατήσουμε όλα αυτά, ή να δουλέψουμε όλοι μαζί για να τα αλλάξουμε».

Οι ρυθμιστικές αρχές

Δεν είναι τυχαίο, ότι ως πρώτο βήμα αλλαγών, προέβαλε την ενιαία λειτουργία των ανεξάρτητων ενεργειακών ρυθμιστών κάθε χώρας. «Η Ευρώπη έχει 28 ρυθμιστικές αρχές, οι ΗΠΑ μία, η Ιαπωνία μία η Κίνα μία. Θέλουμε 28 αποκλίνουσες Αρχές να ρυθμίζουν την ενεργειακή αγορά, αυτό στην πραγματικότητα είναι «αντί – ρύθμιση», ή θα θέλαμε ένα και μόνο θεσμό ή τουλάχιστον μια ενιαία σκέψη που θα καθορίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ευρώπη».

Με την ομιλία του στους Γερμανούς βιομήχανους, ο πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε με επίταση την ανάγκη δημιουργίας γερών θεσμών- θεμελίων για τη λειτουργία της «Ενεργειακής Ένωσης». Ως πρότυπο δείχνει να έχει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εθνικών τραπεζών κάθε κράτους μέλους, με τις τελευταίες να διατηρούν μεν την ανεξαρτησία τους έναντι των κυβερνήσεων, αλλά έχοντας μεταφέρει στην ΕΚΤ όλες τις αρμοδιότητες αναφορικά με τα επιτόκια, την κυκλοφορία του χρήματος, τη ρευστότητα των τραπεζών κλπ.

Η παρουσίαση της ιδέας του κ. Γιουνκέρ για την λειτουργία Ευρωπαϊκής Κεντρικής Ρυθμιστικής Αρχής στους Γερμανούς βιομήχανους, επίσης δεν είναι τυχαία, καθώς, η αποδυνάμωση των εθνικών ρυθμιστών, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των ισχυρότερων οικονομιών της ΕΕ.

Πηγή: Euro2day

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad