Διατυπώνονται ήδη προτάσεις για «ισοδύναμα» που θα μείωναν το ΕΤΜΕΑΡ

17 Μαρτίου 2015

115079Τη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τη σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της με δημόσιες ανακοινώσεις η ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ, και βέβαια το αίτημα του κ. Λαφαζάνη να επανεξετάσει την απόφασή της και να πάρει πίσω την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ, θα συζητήσει σε έκτακτη ολομέλειά της σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Ήδη έχουν ζητηθεί όλα τα στοιχεία του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ από τον ΛΑΓΗΕ για να αξιολογηθεί η σημερινή κατάσταση, ωστόσο από την πλευρά αυτή δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια που να δικαιολογούν μια αλλαγή στάσης από τη ΡΑΕ, καθώς εν τω μεταξύ, δηλαδή από την 30η Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, τα δεδομένα του Ειδικού Λογαριασμού έχουν μάλλον χειροτερέψει παρά καλυτερέψει.

Από την άλλη, οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι δεν έχει υπάρξει εκ μέρους του ΥΠΑΠΕΝ η γνωστοποίηση κάποιας πρωτοβουλίας που να δίνει την προοπτική αντίστοιχου εσόδου στον Ειδικό Λογαριασμό, γεγονός που θα επέτρεπε στη ΡΑΕ να αναπροσαρμόσει και πάλι, προς τα κάτω αυτή τη φορά, το ΕΤΜΕΑΡ.

Παρόλα αυτά, στην ενεργειακή αγορά διατυπώνονται ήδη σκέψεις και προτάσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Τέτοιες ιδέες είναι, πρώτον, η αξιοποίηση του Τέλους Διακράτησης των αδειών ΑΠΕ που κανονικά θα πρέπει να καταβληθεί από μέχρι την 31η Μαρτίου και, δεύτερον, η επιβολή στη ΔΕΗ υποχρέωσης συμψηφισμού των ποσών που εισπράττει από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ για τα φωτοβολταϊκά στέγης.

Βεβαίως για να συζητηθούν τέτοιες προτάσεις θα πρέπει, προφανώς, να υπάρξει πεδίο και κλίμα συνεννόησης της Αρχής με το ΥΠΑΠΕΝ, πράγμα που προσώρας εμφανίζεται δύσκολο.

Τέλος Διακράτησης

Όσον αφορά την πρώτη πρόταση, πρέπει να αναφερθούν τα εξής: Μετά από αρκετές παρατάσεις, σε λίγες μέρες, δηλαδή στις 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για να καταβάλουν οι επενδυτές ΑΠΕ που θέλουν να διατηρήσουν τις παλαιές άδειες παραγωγής που έχουν λάβει το θεσμοθετημένο «Τέλος Διακράτησης». Το Τέλος αυτό έχει οριστεί στα 1000 ευρώ ετησίως ανά αδειοδοτηθέν Μεγαβάτ ισχύος. Υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν περί τα 15 εκατ. ευρώ, τα οποία, στο βαθμό που οδεύσουν στον Ειδικό Λογαριασμό, θα ισοσκελίσουν τα έσοδα από την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ.

Πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι ο νόμος που θεσμοθετεί το Τέλος Διακράτησης έχει πάρα πολλά κενά και ασάφειες, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εφαρμογή του. Παρόλα αυτά η προοπτική μελλοντικής, έστω, εφαρμογής του, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα άμεσης μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ.

Συμψηφισμός για τα φωτοβολταϊκά στέγης

Όσον αφορά τη δεύτερη πρόταση, πρέπει να σημειωθεί το εξής: Η ΔΕΗ εισπράττει από τον Ειδικό Λογαριασμό (έστω και με καθυστέρηση) ολόκληρο το ποσό που αναλογεί στην «ταρίφα» των φωτοβολταϊκών στέγης. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η ΔΕΗ πληρώνει τους ιδιοκτήτες όχι όλο το ποσό, αλλά τη διαφορά ανάμεσα στην αξία του ρεύματος που παράγουν και στην αξία εκείνου που καταναλώνουν. Εκείνο λοιπόν που προτείνεται είναι να γίνεται αντίστοιχος συμψηφισμός και στις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ προς τη ΔΕΗ και συνεπώς να δημιουργηθεί το αντίστοιχο έσοδο στον Ειδικό Λογαριασμό. Το ποσό αυτό υπολογίζεται ότι είναι της τάξης των 25 – 30 εκατ. ευρώ το χρόνο και βεβαίως είναι αρκετό για να αρθούν ή αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ

Υπενθυμίζεται ότι για να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ, όπως έγραψε χθες το energypress, ένας τρόπος υπάρχει: Να βρεθεί ένα ισόποσο έσοδο για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, που θα δώσει στη ΡΑΕ τη δυνατότητα να αναπροσαρμόσει και πάλι, προς τα κάτω αυτή τη φορά, το ΕΤΜΕΑΡ.

Πηγή: energypress

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad