Απορρίμματα: Κάν’το όπως το Τελ Αβίβ

3 Μαρτίου 2015

92701Το μοντέλο επεξεργασίας απορριμμάτων που εφαρμόζει με επιτυχία το Τελ Αβίβ περιγράφουν σε συνέντευξή τους στο Capital.gr ο αντιδήμαρχος του Τελ Αβίβ Doron Sapir και ο επικεφαλής της διεύθυνση διαχείρισης απορριμμάτων της ισραηλινής πρωτεύουσας Gil Aroyo. Οι δύο ειδικοί εξηγούν ότι η διαλογή στην πηγή αποτελεί πηγή δημόσιων εσόδων, αποτελώντας αναπόσπαστο τμήμα του συστήματος επεξεργασίας σκουπιδιών στο Ισραήλ.

Ειδικότερα, όπως σημειώνουν, απαιτείται ολοκληρωμένη εγκατάσταση επεξεργασίας του απορρίμματος που θα απομένει ύστερα από τη διαλογή στην πηγή, προκειμένου ένα μοντέλο διαχείρισης να στεφθεί με επιτυχία.

«Η διαλογή στην πηγή είναι απαραίτητη, αποτελεί πηγή εσόδων και σε αυτή στηρίζεται το σύστημα επεξεργασίας των απορριμμάτων στο Τελ Αβίβ. Ωστόσο, δεν επαρκεί καθώς η εναπομείνασα ποσότητα αγγίζει το 40%. Επομένως, πως θα διαχειριστείς την ποσότητα αυτή, δεδομένου ότι αποκλείουμε την ταφή της; Επί παραδείγματα, στην Αττική η λειτουργία ενός εργοστασίου δυναμικότητας 1.500 τόνων ημερησίως θα ήταν εύλογη. Η ευρωπαϊκή εμπειρία έχει δείξει ότι απαιτούνται 10 χρόνια για να τεθούν σε λειτουργία οι μονάδες επεξεργασίας λόγω προσφυγών στη δικαιοσύνη ή αντιδράσεων τοπικών φορέων, κατοίκων κ.ο.κ» σημειώνει ο Gil Aroyo.

«Για να είναι πετυχημένη η διαλογή στην πηγή είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επεξεργασίας και ανάκτησης των υλικών κατώτερης ποιότητας που δεν μπορούν άμεσα να ανακυκλωθούν. Πρέπει να υπάρχει σχέδιο, για παράδειγμα, για τη χάρτινη μάζα που είναι αναμεμιγμένη με οργανικά υπολείμματα. Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαία μία μονάδα που να επεξεργάζεται ότι δεν μπορεί να ανακτηθεί άμεσα και να παράγει, φερ’ ειπείν rdf που χρησιμοποιείται ως καύσιμο από τη βιομηχανία ή άλλου είδους δευτερογενές υλικό.

Απαραίτητη συνθήκη, επίσης, είναι η εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ιδρύσει ένα κέντρο περιβαλλοντικής κατάρτισης μέσω του οποίου οι νέοι εκπαιδεύονται στη διαλογή και στο πώς το σκουπίδι μπορεί να γίνει ανταποδοτικό για την κοινωνία» αναφέρει ο Doron Sapir που έχει δημιουργήσει το πρότυπο αυτό περιβαλλοντικό πάρκο που συνυπάρχει με εγκαταστάσεις επεξεργασίας.

Who’s who

Doron Sapir

Ο κ. Doron Sapir είναι ο πρώτος αναπληρωτής δήμαρχος του Τελ Αβίβ-Jaffo και πρόεδρος της επιτροπής κατασκευής και χωροταξικού σχεδιασμού της πρωτεύουσας του Ισραήλ. Είναι ο επικεφαλής του έργου «Λευκή Πόλη», γνωστού και ως Μπάουχαους του Τελ Αβίβ που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Επίσης, είναι πρόεδρος της Περιφερειακής ένωσης πόλεων της περιοχής Dan του Τελ Αβίβ.

Έχει ιδρύσει ένα πρότυπο πάρκο ανακύκλωσης και ένα πρότυπο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Στο χώρο αυτόν συνυπάρχουν εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων και ένας χώρος ταφής απορριμμάτων που βρίσκεται στη διαδικασία της αποκατάστασης και θα μετατραπεί σε πάρκο.

Αντιπροσωπεύει το Ισραήλ στη Διεθνή Ένωση στερεών αποβλήτων (ISWA) και διατέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου για δύο χρόνια. Έχει σπουδάσει νομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Gil Aroyo

Ο κ. Aroyo είναι από το 2008 ο διευθυντής του τομέα υγιεινής και διαχείρισης απορριμμάτων στο Τελ Αβίβ – Yafo. Είναι μέλος του Συμβουλίου Διευθυντών της Μητροπολιτικής Ένωσης Υγιεινής, μέλος του ISWA, ενώ συμμετέχει σε πρωτοβουλίες δράσης για την μείωση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση.

Κατά τη θητεία του ως διευθυντής στον τομέα Υγιεινής και Διαχείρισης απορριμμάτων, εγκαθίδρυσε τη διαδικασία της διαλογής των απορριμμάτων, της εκπαιδευτικής παρέμβασης (σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία) και ιδίως της μετατροπής των αστικών απορριμμάτων σε πηγή πλούτου.

Οι δράσεις που έχει πραγματοποιήσει προέρχονται από την πεποίθησή του ότι οι κοινότητες θα πρέπει να διαχειρίζονται τις πηγές τους βιώσιμα και οικονομικά. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Arogo συμμετέχει σε εθνικές και τοπικές διοικούσες Επιτροπές. Έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο Thames Valley (Β.Β.AC).

* Συνέντευξη στον Δημήτρη Δελεβέγκο

Πηγή: Capital.gr

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad