ΑΠΕ: χρειάζεται τριπλασιασμός των επενδύσεων στην έρευνα

6 Μαΐου 2015

0B4A09C4283D05F01478AA08FCDA72F8Προκειμένου να επιτύχει η διεθνής κοινότητα τους κλιματικούς της στόχους, χρειάζεται μια συντονισμένη προσπάθεια σε ότι αφορά την καινοτομία στις ΑΠΕ, υπογραμμίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) σε νέα του έκθεση με τίτλο «Energy Technology Perspectives 2015».

Σε αυτή αναφέρεται ότι παρά τις πρόσφατες επιτυχίες, η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι χαμηλότερη από ότι χρειάζεται για να περιοριστεί η μέση άνοδος της θερμοκρασίας ανά τον πλανήτη στους δύο βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, η πρόοδος στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή θεωρείται ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαία μια αναβάθμιση των καθαρών ενεργειακών τεχνολογιών.

«Μια μεγάλη αλυσίδα καινοτομιών στον ενεργειακό τομέα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της κοινωνικής και οικονομικής μεταμόρφωσης εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε την πρόοδο στα ηλιακά πάνελ και τις βελτιώσεις στην κατανάλωση καυσίμου των αυτοκινήτων σήμερα», δήλωσε σχετικά η διευθύντρια του ΙΕΑ, Μαρία βαν ντερ Χόεβεν.

Η ίδια πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει, όμως, να επαναπαυόμαστε. Θέτουμε περιβαλλοντικούς και ενεργειακούς στόχους που βασίζονται σε καλύτερες τεχνολογίες. Σήμερα, οι ετήσιες κρατικές δαπάνες για την ενεργειακή έρευνα εκτιμώνται στα 17 δις. δολάρια. Ο τριπλασιασμός αυτού του ποσού, όπως συνιστούμε, απαιτεί συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα με έμφαση στις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών».

Στην έκθεση του ΙΕΑ υπογραμμίζεται η σημασία της βελτίωσης των φωτοβολταϊκών και της δοκιμαστικής λειτουργίας του πρώτου σταθμού με τεχνολογία δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα (CCS), μεταξύ άλλων. Τέλος, γίνεται λόγος για την ανάγκη ύπαρξης ενός εύρυθμου ρυθμιστικού πλαισίου για την αγορά των ΑΠΕ στην κάθε χώρα.

Πηγή: Econews.gr

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad