Αναβλήθηκε η συζήτηση ασφαλιστικών μέτρων του ΛΑΓΗΕ κατά ΑΔΜΗΕ

18 Φεβρουαρίου 2015

admieΑναβλήθηκε για τις 16 Μαρτίου η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕ) κατά του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), διεκδικώντας 500 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή σειρά αγωγών καταθέτουν για τις ζημιές που υπέστησαν από το «new deal» οι παραγωγοί ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά, μέλη του ΠΟΣΠΗΕΦ.

Το «new deal» είναι ο νόμος, βάσει του οποίου περικόπηκαν οι εγγυημένες τιμές για τους παραγωγούς ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, προκειμένου να ελεγχθεί και σε βάθος χρόνου να εξαλειφθεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ.

Ο ΠΟΣΠΗΕΦ έκανε πρόσθετη παρέμβαση χθες, στη δικαστική διαδικασία κατά του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος κατέθεσε αίτημα αναβολής, υποστηρίζοντας σύμφωνα με τον νομικό του εκπρόσωπο ότι έχουν καταβληθεί ορισμένες από τις οφειλές και γίνονται συνεννοήσεις για την καταβολή του υπόλοιπου ποσού. Ο Λειτουργός διεκδικεί από τον ΑΔΜΗΕ πληρωμές που καθυστερούν, λόγω του προβλήματος ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ας σημειωθεί ότι ο ΛΑΓΗΕ εξοφλεί την περίοδο αυτή υπόλοιπα τιμολογίων για την παραγωγή Αυγούστου 2014, καθώς και συμπληρωματικών τιμολογίων του Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου, για όσους παραγωγούς είχαν υποβάλει υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν έχουν λάβει επιχορήγηση έως τις 02.09.2014. Ενας από τους βασικούς στόχους των παραγωγών είναι να εξασφαλίσουν την έγκαιρη πληρωμή τους.

Το πρόβλημα αναμένεται να τεθεί και στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από όλους τους φορείς των παραγωγών ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά, καθώς και εκπρόσωποι του ΛΑΓΗΕ και της ΔΕΗ.

Το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ και η εξομάλυνση των πληρωμών είναι ένα από τα κύρια προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός. Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί προς τη ΔΕΗ, που ξεπερνούν το 1,7 δισ. ευρώ, είναι από τις βασικές αιτίες του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο ΑΔΜΗΕ και κατά συνέπεια ο ΛΑΓΗΕ, γιατί η ΔΕΗ δεν μπορεί να τους εξοφλήσει εγκαίρως.

Πηγή: Ημερησία

Category: Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad