Μηνύσεις Σαλαγκούδη για τη βιομάζα

13 Μαΐου 2015

ΣΑΛΑΓΚΟΥΕταιρεία συμφερόντων πρώην υπουργού της Ν.Δ. μηνύει τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, γιατί δεν απεφάνθη για τα εργοστάσια βιομάζας που θέλει να κατασκευάσει στα Βασιλικά. Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η Εισαγγελία και καλεί τους αιρετούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που συμμετέχουν στην επιτροπή να καταθέσουν σχετικά με τη μη τήρηση των νόμιμων διαδικασιών.

Ηδη οι περισσότεροι σύμβουλοι έχουν λάβει κλήσεις να προσέλθουν στον πταισματοδίκη, στο πλαίσιο της έρευνας που παραγγέλθηκε για τα δύο εργοστάσια βιομάζας της εταιρείας BIOSOL ΕΠΕ (συμφερόντων Σαλαγκούδη) στα Βασιλικά, επειδή δεν έβγαλαν απόφαση για την εγκατάστασή τους.

Η Μητροπολιτική Επιτροπή της Περιφέρειας, πράγματι, κάτω από την πίεση εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής που πραγματοποιούσαν μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις συνεδριάσεις, δεν γνωμοδότησε, αλλά ανέπεμψε την υπόθεση στο καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο, που είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης. Υπό αυτές τις συνθήκες, η εταιρεία υπέβαλε αναφορά στο αρμόδιο υπουργείο, αλλά και μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία, καταγγέλλοντας παραλείψεις και μη τήρηση των νόμιμων διαδικασιών.

Τα μέλη της Μητροπολιτικής Επιτροπής, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι έχουν τηρήσει όλες τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, αλλά η ένταση και οι διαμαρτυρίες κατά τις συνεδριάσεις από τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους έγιναν «ανυπέρβλητα εμπόδια» κι έτσι αναγκάστηκαν να μη γνωμοδοτήσουν επί της επίμαχης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά να στείλουν τον φάκελο στο ανώτερο κλιμάκιο με τη θετική εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών.

«Προσπαθήσαμε να διαφυλάξουμε τη σωματική ακεραιότητα των περιφερειακών συμβούλων. Εξάλλου δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να δώσουμε γνωμοδότηση. Εφόσον υπάρχει σχετική εισήγηση των υπηρεσιών, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μπορεί να προχωρήσει τις διαδικασίες», υποστήριξε ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Τζόλλας. Στο μεταξύ, το αρνητικό κλίμα κατά της «επένδυσης» Σαλαγκούδη στην περιοχή παραμένει. Οι κάτοικοι των Βασιλικών αντιδρούν, διότι -όπως υποστηρίζουν-:

  • Το χωριό βασίζεται στην αγροτική παραγωγή με φημισμένα προϊόντα.
  • Η περιοχή δίπλα από τις μονάδες έχει αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, παιδότοπο, σπίτια και σχολεία.
  • Εξάλλου, δεν υπάρχει στην περιοχή η πρώτη ύλη για την παραγωγή ενέργειας (πριονίδι από κλαδέματα δέντρων κ.λπ.).
  • Οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτών των μονάδων.
  • Δεν λειτουργούν επαρκώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στη χώρα και στην περιφέρεια.

* άρθρο του Νίκου Φωτόπούλου

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Category: Ειδήσεις, Στερεή Βιομάζα

Comments are closed.

banner ad