Γιατράκος: ΑΠΕ και διάλογος…..

13 Μαρτίου 2015

renewable energy sourcesΠροσφάτως έπεσε στα χέρια μου μία προσφυγή και μία ένσταση δημόσιων υπηρεσιών και Αρχών για ηλεκτροπαραγωγική μονάδα με Α’ ύλη την βιομάζα. Τα έγγραφα αυτά απευθύνονται στον αρμόδιο Υπουργό και αφορούν έργο το οποίο είχα την τύχη να μελετήσω ως μηχανικός. Έπονται, δε, σχετικής ερώτησης που υπεβλήθη στο Κοινοβούλιο απευθυνόμενη στον αρμόδιο Υπουργό.

Νοερά, διαβάζοντας τα έγγραφα, γύρισα πίσω στον χρόνο. Τότε που ως μαθητής ακόμα στην Αθήνα, αποφάσισα να δώσω εξετάσεις για το Πολυτεχνείο της Κρήτης, ώστε να επιστρέψω στις ρίζες μου. Τότε που επέτυχα στην σχολή, τότε που αποφάσισα να συνεχίσω στην Κρήτη τις μεταπτυχιακές μου σπουδές, τότε που αποφάσισα να μην ακολουθήσω τον εύκολο δρόμο και να γυρίσω στην Αθήνα, αλλά να εγκαταστήσω την επαγγελματική μου δραστηριότητα στην Κρήτη, ώστε να εφαρμόσω αυτά που έμαθα, δηλαδή μία βιώσιμη ανάπτυξη σεβόμενη το περιβάλλον.

Επίσης, αναλογίστηκα όλη την πορεία του έργου μέχρι σήμερα, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2014, όταν έγινε η αίτηση για σύνδεση στον ηλεκτρικό χώρο. Όταν με δική μου επέμβαση στο Υπουργείο, τροποποιήθηκε το πλαίσιο ώστε να χρειάζονται όλοι οι σταθμοί βιομάζας ανεξαρτήτως τεχνολογίας Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων και να υπάρχει διάλογος με την κοινωνία. Όταν ήμουν παρών σε κάθε δημόσιο όργανο, παρέχοντας εξηγήσεις, σε ένα ζήτημα που εξετάστηκε μέχρι και στην ανώτατη επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Όταν παραβρέθηκα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων δίδοντας μακρά παρουσίαση, ώστε να εξηγήσω σε όλους κάθε ιδιαιτερότητα και πτυχή της τεχνολογίας. Όταν απηύθυνα προφορικώς και εγγράφως την διαθεσιμότητά μου για δημόσιο διάλογο, χωρίς να έχω λάβει ποτέ καμία απάντηση.

Είναι βασικό ο τόπος τούτος να κάνει διάλογο και να οδηγηθεί στην βιώσιμη ανάπτυξη. Προς τούτο και αντιλαμβανόμενος κάθε ενδοιασμό που μπορεί να έχει η τοπική κοινωνία, συνήνεσα στις 04/08/2014 να αναβληθεί η συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος, ώστε να προετοιμαστούν οι Δημοτικές Αρχές της Μεσσαράς. Ταυτόχρονα, ήμουν και είμαι πάντα παρών σε κάθε ερώτημα είτε αυτό τίθεται από όργανα της Πολιτείας είτε από απλούς πολίτες.

Αναλογιζόμενος τα παραπάνω, καθώς διάβαζα τα έγγραφα εντόπισα πληθώρα ακατάληπτων τεχνικών σημείων. Για παράδειγμα, ότι η τεχνολογία της αεριοποίησης επιφέρει νιτρορύπανση (μάλλον συγχέεται η αεριοποίηση με την αναερόβια χώνευση). Θα μπορούσα για άλλη μία φορά, όπως έχω επανειλημμένως κάνει, να προβώ σε μακροσκελή τεχνική ανάλυση. Ωστόσο, δεν είναι αυτό το θέμα.

Κατά την ανάγνωση, η ματιά μου κόλλησε στα σημεία που αναφέρεται η διαφωνία της Δημοτικής Αρχής. Εν τάχει, το σκεπτικό της διαφωνίας είναι η απουσία δημόσιας διαβούλευσης για τον ενεργειακό σχεδιασμό, έγγραφο αντίρρησης υπογεγραμμένο από 190 πολίτες (υποβληθέν στην Δημοτική Αρχή στις 06/02/2015) και τεχνικοί λόγοι (εγγύτητα, θερμότητα, τοξικά αέρια κλπ.).

Αμέσως μου δημιουργήθηκαν εύλογα ερωτήματα:

  • Πώς είναι δυνατόν να τίθενται (πάλι) τεχνικοί λόγοι, οι οποίοι έχουν ήδη απαντηθεί σε πληθώρα παρουσιάσεών μου και έχουν εξεταστεί επιτυχώς από όλα τα όργανα που προβλέπει ο Νόμος;
  • Πώς είναι δυνατόν να τίθεται το επιχείρημα της μη ύπαρξης διαβούλευσης από κάποιον που δεν έχει απαντήσει σε πρόσκληση για διάλογο;
  • Πώς είναι δυνατόν 190 πολίτες να διαφωνούν σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη της αδειοδότησης του έργου, χωρίς ποτέ να ρωτήσουν για να μάθουν και να εξετάσουν;
  • Γιατί όταν ο Γαλιλαίος μας έχει δείξει ότι δεν έχει σημασία τί λένε οι πολλοί, αλλά ποια είναι η αλήθεια, ακόμα και σήμερα επαναλαμβάνονται παρόμοια επιχειρήματα;

Απαντήσεις δεν βρήκα. Πιθανώς να υπάρχουν, όμως αυτήν την στιγμή εμένα δεν μου είναι προφανείς. Αυτό που μου είναι προφανές είναι ότι έρευνα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου έδειξε ότι σχεδόν τα 3/4 των Ελλήνων ζει σε συνθήκες ενεργειακής φτώχιας. Και ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει η χώρα από αυτή την κατάσταση είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι ΑΠΕ.

Παράλληλα, αρχικά με χαρά μου είδα ότι στον Δήμο θα εγκατασταθεί μονάδα πελετοποίησης βιομάζας και τα πέλετ θα χρησιμοποιούνται για την θέρμανση σχολείων. Και αυτό, όμως, με έβαλε σε σκέψεις, γιατί όταν έκανα τον ενεργειακό σχεδιασμό της μονάδας βιομάζας συμπέρανα ότι η πελετοποίηση δεν είναι η ενεργειακώς βέλτιστη διαδικασία για την ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας. Επίσης, μου ήρθε στο μυαλό μελέτη του ΕΜΠ που αναφέρει ότι οι λέβητες θέρμανσης κτιρίων που χρησιμοποιούν την βιομάζα ως καύσιμο δεν καλύπτουν τα όρια ρύπων που θέτουν οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί. Άρα, αναρωτήθηκα εάν και ποια πρόνοια έχει ληφθεί για την υγεία των μαθητών και των κατοίκων.

Όπως και να το δει κάποιος, ο διάλογος έχει σημασία. Οι γόνιμες λύσεις στα ζητήματα έρχονται μόνο μέσα από αυτόν. Όσες διαδικασίες και να εφαρμόσουμε ως κοινωνία, όσες ερωτήσεις και αντιρρήσεις να εκφράσει κάποιος σε θεσμούς και όργανα, όταν δεν θέλει να συζητήσει το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να δημιουργείται χρηματικό κόστος για τους επενδυτές, διαχειριστικό κόστος για τα όργανα της πολιτείας και κόστος ευκαιρίας για την πολιτική ηγεσία του τόπου. Δηλαδή, ένα κόστος που πληρώνουμε όλοι ως πολίτες, είτε εκφράζεται σε χρήμα, είτε σε ενεργειακή φτώχεια, είτε στην υγεία των πολιτών.

Τέλος, σκέφτηκα ότι πολλές κοινωνίες έχουν πληρώσει την έλλειψη διαλόγου. Για παράδειγμα, προ ολίγων μηνών, με τόσο πάθος, όλοι δηλώναμε ότι «λεγόμαστε Σαρλί». Δεν βρήκα όμως απάντηση στο πότε θα πούμε ότι «λεγόμαστε όλοι Κρητικοί» και ακόμα περισσότερο «λεγόμαστε όλοι Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες»;

*Ο Γιώργος Γιατράκος είναι Μηχανικός Περιβάλλοντος, απόφοιτος του Πολυτεχνείου Κρήτης και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, διατηρώντας επαγγελματική δραστηριότητα στο Ηράκλειο Κρήτης.

Πηγή: energypress

Category: Ειδήσεις, Στερεή Βιομάζα

Comments are closed.

banner ad