Αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη βιομάζα προαναγγέλλει ο Λαφαζάνης

24 Απριλίου 2015

lafazanis2_0Την αντίθεσή του στην υλοποίηση των δύο μονάδων βιομάζας στα Βασιλικά Θέρμης εξέφρασε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, κ. Λαφαζάνης, με αφορμή ερώτηση του ΚΚΕ. Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι θα αλλάξει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την συγκεκριμένη ΑΠΕ.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο για την βιομάζα “είναι διάτρητο και επιτρέπει επενδύσεις που δεν προσφέρουν στο περιβάλλον και την απασχόληση. Επεξεργαζόμαστε ήδη την αλλαγή του πλαισίου ώστε να καταστεί επωφελές. Θα λάβουμε υπόψη ότι από τις θερμικές διεργασίες βιομάζας προκαλούνται συχνά αέρια και στερεά απόβλητα, ακόμα και επικίνδυνα. Προκύπτει ότι η παραγωγή από βιομάζα δεν είναι απλά μια μορφή ΑΠΕ, αλλά συχνά προσομοιάζει με εγκατάσταση αξιοποίησης αποβλήτων. Την θέλουμε, αλλά με θετικό ισοζύγιο επιπτώσεων. Θα κάνουμε ένα πλαίσιο πιο επωφελές για τις τοπικές οικονομίες, το περιβάλλον, την υγεία και το ηλεκτρικό σύστημα. ”.

Όσον αφορά δύο μονάδες στα Βασιλικά Θέρμης, ο υπουργός υπογράμμισε ότι έχει μια αρνητικη εικόνα. “Πρόσφατα συναντήθηκα με εκπροσώπους φορέων των Βασιλικών και διαπίστωσα την γενικευμένη αντίδραση των πολιτών η οποία είναι δικαιολογημένη επειδή α) είναι μια μονάδα σε συσκευασία δύο μονάδων β) η ρύπανση θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για την αγροτική παραγωγή γ) η πρώτη ύλη των μονάδων βιομάζας θα είναι εισαγόμενη και η απασχόληση σχεδόν μηδαμινή και δ) είναι κοντά στον οικισμό. Για αυτό πιστεύω ότι δεν εξυπηρετούν την περιοχή των Βασιλικών, πράγμα που αναγνωρίζει και ο δήμος Θέρμης. Η αρμοδιόττηα για αδειοδότηση και ΜΠΕ δεν ανήκει στο υπουργείο, αλλά στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Ωστόσο, θα αξιοποιήσω όλα τα νόμιμα μέσα για να αποτραπεί η κατασκευή των δύο μονάδων”, κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.

Πηγή: energypress

Category: Ειδήσεις, Στερεή Βιομάζα

Comments are closed.

banner ad