Μεγάλη μονάδα παραγωγής υδρογόνου στη Γερμανία ξεκινά η Air Liquide

21 Απριλίου 2015

air_liquide_0Η Air Liquide ανακοίνωσε την επίσημη έναρξη μίας νέας, τελευταίας τεχνολογίας, μονάδας παραγωγής υδρογόνου με την αναμόρφωση φυσικού αερίου (SMR – Steam Methane Reformer) στην περιοχή Chempark Dormagen, που βρίσκεταικοντά στην Κολωνία της Γερμανίας. Ας σημειωθεί ότι με την αναμόρφωση του φυσικού αερίου με ατμό, μία μονάδα SMR παράγει υδρογόνο και μονοξείδιο του άνθρακα.

Η Air Liquide επένδυσε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με σχετική απόφαση επένδυσης του 2012, σε αυτή την ιδιαίτερα ευέλικτη μονάδα παραγωγής, η οποία θα προμηθεύει το νέο εργοστάσιο της Bayer MaterialScience. Το τελευταίο, είναι υπεύθυνο για την μεγάλης κλίμακας παραγωγή TDI (δι-ισοκυανικού τολουόλιου), και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις της εταιρίας παραγωγής πολυμερών τα τελευταία χρόνια.

Η νέα μονάδα SMR, για την κατοχή και τη λειτουργία της οποίας θα είναι υπεύθυνη η Air Liquide, έχει ετήσια δυναμικότητα παραγωγής 22.000 τόνων (ή 25.000 Nm3 την ώρα) υδρογόνου και 120.000 τόνων μονοξείδιου του άνθρακα. Όπως προβλέπει το μακρόχρονο συμβόλαιο που έχει υπογραφεί το 2012, η Air Liquide θα προμηθεύει την Bayer MaterialScience με μεγάλες ποσότητες μονοξείδιου του άνθρακα και υδρογόνου, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της φιλοδοξίας του πελάτη της να αποτελέσει το συγκεκριμένο εργοστάσιο το ευρωπαϊκό κέντρο παραγωγής TDI. Η χημική ουσία χρησιμοποιείται στην παραγωγή εύκαμπτων αφρών πολυουρεθάνης, που βρίσκουν εφαρμογή στην κατασκευή πολλών αντικειμένων που χρησιμοποιούνται καθημερινά, όπως στρώματα, καθίσματα αυτοκινήτων και ταπετσαρίες επίπλων.

Η μονάδα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τις ομάδες Air LiquideEngineering και Κατασκευών, με τη βοήθεια των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών του Ομίλου για υψηλή αξιοπιστία και ασφάλεια και, ταυτόχρονα, ενεργειακή απόδοση. Καθώς είναι συνδεμένη με τον μήκους 600 km αγωγό της Air Liquide στην περιοχή Rhine- Ruhr, θα προσφέρει επίσης τη δυνατότητα στην εταιρία να εφοδιάζει με υδρογόνο και άλλους πελάτες στην περιοχή.

Ο Guy Salzgeber, Αντιπρόεδρος Δυτικής Ευρώπης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου Air Liquide δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που η Bayer MaterialScience μας επέλεξε ως τεχνολογικό συνεργάτη της για ένα από τα πιο σημαντικά έργα του των τελευταίων ετών. Με αυτό το πρώτο μεγάλο συμβόλαιο στη Γερμανία με την Bayer, επεκτείνουμε μία μακροπρόθεσμη σχέση με παγκόσμια ισχύ. Η επένδυση αυτή αυξάνει και παράλληλα ενδυναμώνει την παρουσία μας στη χώρα, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στον εφοδιασμό των πελατών μας. Η Γερμανία είναι μια χώρα κλειδί για την Air Liquide στην Ευρώπη, που έχει συγκεντρώσει περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια σε βιομηχανικές επενδύσεις».

Πηγή: Energia.gr

Category: Βιουδρογόνο, Ειδήσεις

Comments are closed.

banner ad