Βάζει φωτιές το εργοστάσιο βιομάζας στα Ιωάννινα

14 Μαΐου 2015

77231Το τελικό «ναι» για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της μονάδας παραγωγής βιοαερίου από βιομάζα της γιαννιώτικης εταιρίας «ΒΟΛΤΕΡ» έδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας στις 5 Μαΐου.

Την ίδια ώρα, όμως, οι αντιδράσεις κατοίκων των Καρδαμιτσίων, της Ολυμπιάδας και των Μαρμάρων πληθαίνουν. Ομάδα κατοίκων, που προχτές πραγματοποίησε τη δεύτερη συνάντησή της παρουσία και πολιτικών προσώπων, εξετάσει ήδη τις επόμενες κινήσεις της, σε δικαστικό κυρίως επίπεδο.

Οι κάτοικοι επικαλούνται τις επιπτώσεις αυτής της μονάδας στην υγεία και στο περιβάλλον, ενώ επισημαίνουν ότι χωροθετείται σε απόσταση μικρότερη των 2 χλμ. από τα Μάρμαρα. Στην προχτεσινή συνάντηση, το παρών έδωσαν η περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη και οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Τασιούλας («Λαϊκή Συσπείρωση») και Κώστας Κυριακής («Γιάννενα Τώρα»). Η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» είναι η παράταξη που «σήκωσε» το όλο θέμα σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, κάνοντας λόγο για «ελλιπή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων». Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης γνωμοδότησε πάντως θετικά, αν και με απώλειες ακόμα και από την παράταξη της πλειοψηφίας (υπήρξαν τρεις δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν «λευκό»). Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, το «όχι» του είπε και η παράταξη του Νίκου Γκόντα, επικαλούμενη έλλειψη συναίνεσης εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας. Σημειωτέον ότι στα χέρια του το δημοτικό συμβούλιο είχε ένα έγγραφο του τοπικού συμβουλίου Μαρμάρων με υπογραφή του προέδρου, στο οποίο εκφραζόταν η θετική άποψη για τη μονάδα βιομάζας.

Λίγο καιρό πριν από τη γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, θετικά είχε εκφραστεί επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση, το «ναι» ήταν ομόφωνο. Η περιφερειακή παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Ήπειρος Ανατροπής» με χτεσινή της ανακοίνωση προσπαθεί να δικαιολογήσει τη στάση που κράτησε. Υπενθυμίζει ότι ο περιφερειακός σύμβουλος Σπύρος Πάικας είχε αναφερθεί στα περί έλλειψης κοινωνικής συναίνεσης ενώ είχε εκτιμήσει ότι «αφήνεται χώρος για ιδιωτική πρωτοβουλία εκεί που μπορεί να δραστηριοποιηθεί η ΔΕΥΑΙ». «Η παράταξή μας πρώτη ύψωσε το ανάστημά της σε μία επιχειρούμενη δραστηριότητα με πολλά ύποπτα κενά και παραλείψεις, όταν κάποιοι άλλοι προσπαθούσαν να κλείσουν θετικά το μείζον αυτό θέμα με συνοπτικές διαδικασίες και παρακάμπτοντας την τοπική κοινωνία» επισημαίνεται σε ανακοίνωσή της. Παρά τη μαχητική της αυτή θέση που προβάλλει σήμερα, δεν παύει το γεγονός ότι η η «Ήπειρος Ανατροπής» είχε ψηφίσει υπέρ της δραστηριότητας.

Τέλος, με ανακοίνωσή του, ο κ. Τασιούλας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζητά από το δημοτικό συμβούλιο να ανακαλέσει την προηγούμενη θετική του γνωμοδότηση για το έργο. Μια κίνηση βέβαια που δεν έχει πια κανένα νόημα, από τη στιγμή που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενέκρινε την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.

Πηγή: Ηπειρωτικός Αγών

Category: Βιοαέριο, Ειδήσεις, Στερεή Βιομάζα

Comments are closed.

banner ad