Πλήγμα από το «new deal» σε μονάδες βιομάζας και βιοαερίου

12 Μαρτίου 2015

BIOM-5-300x200Σοβαρό πλήγμα στις μονάδες βιομάζας και του βιοαερίου, μίας τεχνολογίας που συνδυάζει την παραγωγή πράσινης ενέργειας με την αξιοποίηση των απορριμμάτων, δίνει το νομοσχέδιο για το «new deal».

Επιβάλλει «κούρεμα» της εγγυημένης τιμής κατά 27,51%, μειώνοντας την ταρίφα με την οποία πληρώνονται οι παραγωγοί του κλάδου στα 78 ευρώ/MWh από 107,6 ευρώ/Mwh, τη στιγμή μάλιστα που η εγκατεστημένη ισχύς των εργοστασίων βιοαερίου/βιομάζας δεν ξεπερνά τα 47 MW, μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ε.Ε. «Η πολιτεία τιμωρεί τις πιο ανταγωνιστικές τεχνολογίες όσον αφορά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε αναλυτής, εκφράζοντας την απορία του για τη σκοπιμότητα της τεράστιας μείωσης στην εγγυημένη τιμή για τις μονάδες αυτές, που είναι τόσο λίγες στη χώρα και με τόσο περιορισμένη ισχύ δεν επιβαρύνουν παρά ελάχιστα το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

Νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο για το new deal, που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας, προβλέπει ως γνωστόν μείωση στις εγγυημένες τιμές που εισπράττουν οι μονάδες ΑΠΕ. Μεσοσταθμικά η περικοπή φθάνει στο 29,50% για τα φωτοβολταϊκά, στο 8,10% για τα αιολικά, στο 7,78% για τα μικρά υδροηλεκτρικά και στο 27,51% για τη βιομάζα/βιοαέριο. Στόχος είναι να εξαλειφθεί ως το τέλος του 2014, όπως είναι η μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, που σήμερα ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

assets_LARGE_t_942_43711669

Το παράδοξο όμως είναι ότι στην περίπτωση της βιομάζας επιβάλλεται μία τεράστια περικοπή τιμής, σχεδόν όση των φωτοβολταϊκών, παρότι ο τομέας είναι υπο-αναπτυγμένος στην Ελλάδα και πολύ κάτω από τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2020. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως ποσοστό από το σύνολο των πληρωμών που κάνει ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) μέσω του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, η βιομάζα απορροφά μόλις το 1,85%, αφού η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της είναι 47 MW, έναντι του 57,49 % που εισπράττουν τα φωτοβολταϊκά (συν 13,35% για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες) για συνολική εγκατεστημένη ισχύ της τάξης των 2.400 MW, του 23% για τα αιολικά με ισχύ 1.538 MW και του 4,33% για τα μικρά υδροηλεκτρικά. (220 ΜW). Αρα και η εξοικονόμηση πόρων για τον Λογαριασμό θα είναι ελάχιστη και οι επενδύσεις στον κλάδο θα «παγώσουν», αφού η απόδοση περιορίζεται δραστικά. Με το «κούρεμα» στο βιοαέριο, το κέρδος του ΛΑΓΗΕ είναι μόνον το 0,07% των δαπανών του!

Κύκλοι της αγοράς τονίζουν ότι η αποθάρρυνση των επενδύσεων βιομάζας/βιοαερίου θα επιφέρει επιβαρύνσεις σε όλο το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης των αερίων των ΧΥΤΑ είναι μονάδες βάσης, εγκατεστημένες κοντά στα αστικά κέντρα, εκεί όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση, σε αντίθεση με τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ, που απαιτούν εκτός από τις μονάδες και την υλοποίηση εκτεταμένων δικτύων μεταφοράς ρεύματος, που ανεβάζουν το κόστος του ηλεκτρισμού.

Επιπλέον, η πολιτική του υπουργείου μοιάζει να μην λαμβάνει υπόψη της το περιβαλλοντικό όφελος, γιατί εκτός της νομικής υποχρέωσης καταστροφής του αερίου που εκλύεται από τα ΧΥΤΑ, η ενεργειακή αξιοποίηση του αερίου είναι η μόνη πραγματικά «φθηνή» τεχνολογία καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Υπολογίζεται ότι για την αποφυγή εκπομπής ποσοτήτων CO2 ισοδύναμων με εκείνες που καλύπτει η μονάδα βιοαερίου ισχύος 22,5 MW, η οποία αξιοποιεί ενεργειακά το αέριο που εκλύουν οι ΧΥΤΑ Φυλής και Λιοσίων, θα χρειαζόντουσαν εγκαταστάσεις 725 MW αιολικών και 965 MW φωτοβολταϊκών.

Ανταγωνιστικότητα

Επιπλέον η ενεργειακή αξιοποίηση του αερίου που εκλύεται στους ΧΥΤΑ επιτρέπει την αποτελεσματική καταστροφή του μεθανίου (CH4), ενός αερίου που συμβάλλει περίπου 23 φορές περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η ανταγωνιστικότητα των μονάδων βιοαερίου αποτυπώνεται στο κόστος καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, αφού υπολογίζεται στα 10,59 ευρώ/τόνο CO2, ενώ στα αιολικά πάρκα το αντίστοιχο κόστος είναι 72,99 ευρώ/τόνο CO2, στα φωτοβολταϊκά 750,72 ευρώ/τόνο CO2 και στα μικρά υδροηλεκτρικά 105,19 ευρώ/τόνο CO2.

* Άρθρο της Μανταλένας Πίου

Πηγή: Ημερησία

Category: Βιοαέριο, Ειδήσεις, Στερεή Βιομάζα

Comments are closed.

banner ad