Ένταση και.. προσφυγή στο ΣτΕ για τα εργοστάσια βιομάζας και βιοαερίου στην ενδοχώρα του Ηρακλείου

16 Μαρτίου 2015

18727Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγουν οι κάτοικοι των Καλυβιών, που προειδοποιούν ότι τοσο η δίκη τους περιοχή όσο και άλλες του Νομού Ηρακλείου θα μετατραπούν σε… εμπολεμη ζώνη.Οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους και να προστατέψουν -όπως λένε- την υγεία τους.

Aιτία για αυτή την κινητοποίηση που υπάρχει και εκεί, όπως και σε άλλες περιοχές, είναι η πληροφορία πως πιθανότατα δύο εργοστάσια Βιοαερίου θα τοποθετηθούν στο άμεσο μέλλον στην περιοχή τους.

Η απόφαση είναι ήδη υπογεγραμμένη, σύμφωνα με τους ίδιους, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, χωρίς μάλιστα να έχουν ερωτηθεί οι ίδιοι. Τώρα λοιπόν οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί και προειδοποιούν πως δεν πρόκειται να αφήσουν να υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια για τη δημιουργία εργοστασίων, σε κοντινή απόσταση από τα σπίτια τους και μέσα στα χωράφια τους.

Μάλιστα χθες το μεσημέρι, στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιηθηκε κινητοποίηση από τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς της περιοχής, την ώρα που οι εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων επιχείρησαν να έρθουν σε επαφή και ενημέρωση από τους εκπροσώπους της εταιρείας που προτίθεται να αναλάβει το έργο στην περιοχή.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, επικράτησε ένταση, αφού κάτοικοι «ανέβασαν τους τόνους», λέγοντας πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν να λειτουργησει κανενα εργοστάσιο στην περιοχή. Ήδη, έχουν συγκεντρωθεί΄υπογραφές και η απόφαση είναι ειλημμενη ωστε να προσφύγουν στο ανώτατο όργανο του Συμβουλίου Επικρατείας.

Βέτο… από τον δήμο Γόρτυνας!

Η είδηση ότι η έγκριση για τη λειτουργία 7 εργοστασίων βιομάζας σε δημοτικά διαμερίσματα του Νομού Ηρακλείου, έχει ξεσηκώσει γενικά «θύελλα αντιδράσεων». Χαρακτηριστικά, η δημοτική Αρχή της Γόρτυνας κίνησε τις διαδικασίες έφεσης για να προσβάλλει και να ακυρώσει τις άδειες αυτές. Ακόμη, το ΤΟΕΒ Μεσαράς σκόπευε να καταθέσει μήνυσε σε βάρος όλων όσων είναι υπεύθυνοι για την άδεια εργοστασίου στο χωριό Πέρι του Δήμου Φαιστού.

Η ανησυχία είναι έκδηλη σε όλη σχεδόν τη Μεσαρά, από το Δήμο Φαιστού ως το Δήμο Γόρτυνας, αλλά και στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος. Όλοι ανεξαιρέτως οι τοπικοί άρχοντες, οι εκπρόσωποι τοπικών φορέων αλλά και οι πολίτες τονίζουν πως είναι απαράδεκτο να έχουν παρθεί τέτοιες αποφάσεις, χωρίς την ενημέρωση και την έγκριση τη δική τους.

Πηγή: Crete Plus

Category: Βιοαέριο, Ειδήσεις, Στερεή Βιομάζα

Comments are closed.

banner ad