Το μέλλον της ενεργειακής καλλιέργειας στο επίκεντρο της Copa Cogeca

20 Ιανουαρίου 2015

85DA349780BBA77B48AC2CEE1302AAB7Ζωτικής σημασίας για τα καύσιμα είναι οι ενεργειακές καλλιέργειες για την παραγωγή βιοκαυσίμων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα διεθνούς συνεδρίου που έγινε στο Βερολίνο στις αρχές τις εβδομάδας. Μιλώντας σχετικά, ο γενικός γραμματέας των αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa-Cogeca, Πέκα Πεσόνεν, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι απαράδεκτο να περιοριστεί η χρήση τους και να γυρίσουμε την πλάτη μας στην επιστήμη και την καινοτομία».

«Έχουμε επενδύσει τεράστια χρηματικά ποσά στον τομέα μετά την δέσμευση της ΕΕ το 2009 για την προώθηση της χρήσης βιοκαυσίμων από καλλιέργειες στις μεταφορές και την εξασφάλιση ότι τουλάχιστον το 10% των καυσίμων για τις μεταφορές θα προέρχεται από ΑΠΕ μέχρι το 2020). Το γεγονός αυτό έχει τεράστια οφέλη για την ανάπτυξη και την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές», ανέφερε.

«Τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γύρισε την πλάτη της σε εμάς και πρότεινε μείωση κατά το ήμισυ του ορίου αυτού, χωρίς σαφή επιστημονική στήριξη. Απορρίπτουμε τις αναφορές που χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για την εισαγωγή του παράγοντα της έμμεσης αλλαγή της χρήσης γης (ILUC) στις αναφορές των κρατών μελών για τις προμήθειες βιοκαυσίμων. Το μοντέλο που χρησιμοποιείται για την έκθεση δεν είναι διαφανές και δεν είναι κατάλληλο για την ακριβή εκτίμηση της έκτασης της αλλαγής χρήσης γης σε χώρες μη μέλη της ΕΕ, καθώς και για τις συνακόλουθες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, γεγονός που οφείλεται σε κρίσιμα σφάλματα δεδομένων και σημαντικά μεθοδικά προβλήματα», δήλωσε.

Και συνέχισε λέγοντας: «Τώρα δεν έχουμε καμία σαφή δέσμευση για τον τομέα μετά το 2020, γεγονός που απειλεί θέσεις εργασίας, προμήθειες ζωοτροφών και καυσίμων. Οι υπάρχουσες επενδύσεις είναι ανασφαλείς στην κοινή αγορά και οι παραγωγοί έχουν μείνει στα κρύα του λουτρού».

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμποδίζει τις εργασίες των κρατών μελών με τον περιορισμό της χρήσης των ενεργειακών καλλιεργειών. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), José Graziano da Silva, δήλωσε την Παρασκευή πως “Αν αναπτυχθεί με υπευθυνότητα, η παραγωγή βιοκαυσίμων μπορεί να είναι ένα βασικό στοιχείο της αναγκαίας» αλλαγής παραδείγματος «στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων».

«Κατά συνέπεια, καλούμε τους ευρωβουλευτές και τους υπουργούς της ΕΕ να επιλέξουν ένα υψηλότερο όριο τουλάχιστον 8% και 2% για τα προηγμένα βιοκαύσιμα έως το 2020 όταν συμφωνήσουν στην νομοθεσία σχετικά με τη μελλοντική πολιτική της ΕΕ για τα βιοκαύσιμα. Η ένταξη του τομέα των μεταφορών στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας (ETS) θα μπορούσε επίσης να υπονομεύσει πλήρως τα κριτήρια αειφορίας για τα βιοκαύσιμα και τα βιορευστά και την ενιαία αγορά για τα καύσιμα » επισήμανε καταλήγοντας.

Πηγή: energypress

Category: Βιοκαύσιμα, Ειδήσεις, Ενεργειακές Καλλιέργειες

Comments are closed.

banner ad