Λιγότερο βιοντίζελ, περισσότερα τα συμβόλαια με καλλιεργητές

65421Μεγάλα προβλήματα σε αρκετές εταιρείες στις οποίες κατανέμεται αυτούσιο βιοντίζελ για το 2013, δημιουργεί η απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η οποία φέρει και την υπογραφή Χαρακόπουλου. Δυσχέρειες ωστόσο εκτιμάται ότι έρχονται και για τους αγρότες που παράγουν ενεργειακά φυτά. Σύμφωνα με πληροφορίες του paseges.gr ήδη έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις από τις εταιρείες που έχουν λάβει «κομμάτι» από την πίτα του βιοντίζελ, καθώς υπάρχει σημαντική μείωση στις ποσότητες, σε σύγκριση με την προηγούμενη κατανομή.

Αν και η απόφαση προβλέπει την κατανομή 92.000 χιλιόλιτρων αυτούσιου βιοντίζελ σε μια σειρά από εταιρείες για το 2013, εκτιμάται ότι οι τελικές κατανεμηθείσες ποσότητες θα φτάσουν τα 108.000 χιλιόλιτρα. Από μια άποψη εκτιμάται θετικά αυτή η εξέλιξη, ωστόσο ακόμη και αυτές οι ποσότητες είναι δραστικά μειωμένες, σε σχέση με την προηγούμενη απόφαση (η οποία είχε λάβει παράταση από το 2011 και το 2012), η οποία προέβλεπε την κατανομή 132.000 χιλιόλιτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες είναι εξαιρετικά πιθανό να ζητήσουν περαιτέρω ποσότητες για το 2013, εκτιμά άνθρωπος της συγκεκριμένης αγοράς, ο οποίος εκφράζει επιφυλάξεις για τα κριτήρια, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή, στις επιπλέον κατανομές. Συνέπειες και στους αγρότες όμως εκτιμάται ότι θα φέρει η απόφαση, παρά το γεγονός ότι για τη συγκεκριμένη κατανομή έχουν ήδη απορροφηθεί τα προϊόντα και μάλιστα συμβολαιακά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα από την επόμενη χρονιά και αρκετοί αγρότες να μείνουν έξω από τα συμβόλαια.

Ολόκληρη η απόφαση που συνυπογράφει και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος

Πηγή : www.paseges.gr

Category: Βιοντίζελ

Comments are closed.

banner ad